Arrow

- Welkom -

HCG Turkije

Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije bevordert banden tussen Nederland en Turkije
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) is onder andere verantwoordelijk voor het bevorderen van betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het HCG Turkije is in 2010 geopend om de goede diplomatieke en handelsbanden te verbeteren en uit te breiden. Beide landen koesteren die banden, zoals in 2012 bleek, toen de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de landen uitgebreid werden gevierd.

Op deze site vindt u informatie over de activiteiten van het HCG Turkije. Het HCG Turkije biedt u advies en bemiddeling aan bij:

Het HCG Turkije heeft een uitgebreid netwerk van contacten in het bedrijfsleven en bij consulaten en ambassades in Nederland en in Turkije. Dit netwerk stelt het HCG Turkije graag tot uw beschikking om u niet alleen te ondersteunen met het zakendoen in Turkije, maar ook om relaties te versterken tussen de Nederlandse en Turkse cultuur en Hoger en Wetenschappelijk onderwijs.

Het HCG Turkije is gevestigd in Leiden en is primair actief betrokken bij de volgende steden:


Leiden

Het HCG Turkije in Leiden
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) ondersteunt en adviseert inwoners van de stad en regio Leiden die zaken willen doen in of met Turkije en Turkse bedrijven en burgers die zaken willen doen in de regio Leiden. Ook stimuleert het HCG Turkije culturele activiteiten en studie uitwisseling in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Voor coschappen voor medische studenten werkt het HCG Turkije in Leiden samen met het Leids Universitair Medisch Centrum. Voor stages en afstudeeropdrachten werkt het HCG Turkije samen met de Hogeschool Leiden. Lees hierover meer op de pagina studenten. De Turkse regering heeft onder andere Leiden als aandachtsgebied van het HCG Turkije aangewezen.

Turkse Ondernemersvereniging Rijnland is actief in Leiden
Leiden heeft een actieve vereniging voor Turkse ondernemers: de Turkse ondernemersvereniging Rijnland (TOVER). TOVER is in december 2008 officieel opgericht met als doel goede samenwerking en communicatie te bewerkstelligen tussen de leden. Ook profileert de vereniging haar leden op een positieve manier naar buiten toe, organiseert informatieavonden, doet onderzoek en geeft advies aan de leden.

Tover onderhoudt een netwerk van contacten voor de leden
TOVER onderhoudt een netwerk van contacten met bestuurders, organisaties en bedrijven die iets voor de leden kunnen betekenen. TOVER wil een platform zijn waar nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden tussen leden ontstaan.

Tover
Hooglandsekerksteeg 8a
2312 HR LEIDEN
071 - 512 20 70
info@tover.eu

Feiten en cijfers over de stad Leiden:
 • Leiden telt 120.000 inwoners onder wie ongeveer 2250 inwoners van Turkse afkomst.
 • De stad heeft de bijnaam ‘Sleutelstad’ omdat de beschermheilige van de stad, Sint-Pieter, twee sleutels bij zich droeg. De sleutels zijn terug te zien in het wapen van Leiden.
 • In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, was Leiden met zijn rijkdom en kennis de tweede belangrijkste stad van Nederland.
 • De stad Leiden heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nederland. De overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, het Leids Ontzet op 3 oktober 1574, wordt nog elk jaar herdacht met het eten van hutspot en wit brood met haring.
 • De wereldberoemde 17e eeuwse schilder Rembrandt van Rijn is de bekendste Leidenaar.
 • De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland en is opgericht in 1575. Willem van Oranje schonk de stad deze universiteit na het Leids Ontzet. De universiteit Leiden heeft een studierichting Turks. Daarnaast is er een grote collectie historische boeken over het Midden-Oosten en Turkije.

Utrecht

Het HCG Turkije in Utrecht
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) ondersteunt en adviseert inwoners van de stad en regio Utrecht die zaken (willen) doen in of met Turkije en Turkse bedrijven en burgers die zaken (willen) doen in de regio Utrecht. Ook stimuleert het HCG Turkije culturele activiteiten en studie uitwisseling in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Voor coschappen van studenten geneeskunde werkt het HCG Turkije in Utrecht samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht).

Voor stages en projecten werkt het HCG Turkije in Utrecht samen met de Hogeschool Utrecht. Lees hierover meer op de pagina studenten. De Turkse regering heeft onder andere Utrecht als aandachtsgebied van het HCG Turkije aangewezen.

Utrecht heeft een actieve ondernemersvereniging UGIAD.
Voor Turkse ondernemers in Utrecht is het goed om te weten dat de stad een actieve ondernemersvereniging heeft: UGIAD. De ondernemersvereniging behartigt de belangen van jonge ondernemers in Utrecht en omstreken. De naam UGIAD is de afkorting van de Turkse vertaling van ‘De Vereniging van Jonge Ondernemers Utrecht’. UGIAD is opgericht om jonge ondernemers te ondersteunen en te adviseren bij het zaken doen.

UGIAD
Smart Business Park, gebouw C2
Kanaalweg 18 G-L
3526 KL Utrecht
06-349 430 39
info@ugiad.nl

Feiten en cijfers over de stad Utrecht:
 • Utrecht is de hoofdstad van de provincie Utrecht en wat betreft het inwonersaantal de op drie na grootste stad van Nederland.
 • De stad telt 320.00 inwoners onder wie ruim 13.000 mensen van Turkse afkomst.
 • Utrecht wordt ook wel de Domstad genoemd vanwege de Domkerk die in de binnenstad staat. De toren van 112 meter is de hoogste kerktoren van Nederland.
 • Utrecht is ruim 1200 jaar oud en begon als kleine nederzetting op de zuidoever van de rivier de Rijn, die daar toen stroomde.
 • De Universiteit Utrecht is de grootste universiteit van Nederland en heeft 30.000 studenten. Elk jaar starten 6500 studenten met een studie aan de Universiteit Utrecht.

Het HCG Turkije in Amersfoort
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) ondersteunt en adviseert inwoners van de stad en regio Amersfoort die zaken willen doen in of met Turkije en Turkse bedrijven en burgers die zaken willen doen in de regio Amersfoort. Ook stimuleert het HCG Turkije culturele activiteiten en studie uitwisselingen. Voor stages en projecten werkt het HCG Turkije in Amersfoort samen met de Hogeschool Amersfoort. Lees hierover meer op de pagina studenten. De Turkse regering heeft onder andere Amersfoort als aandachtsgebied van het HCG Turkije aangewezen.

Amersfoort heeft een actieve Turkse ondernemersvereniging (TOVA)
Voor ondernemers is het goed om te weten dat de stad een actieve ondernemersvereniging heeft: de Turkse Ondernemers Vereniging Amersfoort (TOVA).

TOVA biedt een netwerk voor Turkse en Nederlandse ondernemers TOVA brengt Turkse en Nederlandse ondernemers bij elkaar zodat ze van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen. TOVA heeft als belangrijkste doel de leden te helpen om beter te ondernemen. TOVA onderhoudt een waardevol netwerk met onder andere de gemeente Amersfoort, de Kamer van Koophandel en andere ondernemersverenigingen.

TOVA
Lieve Vrouwestraat 11
3811 BP Amersfoort
www.tov033.nl

Feiten en cijfers over de stad Amersfoort:
 • Amersfoort heeft 150.000 inwoners onder wie ongeveer 6.000 mensen van Turkse afkomst.
 • Amersfoort wordt de ‘Keistad’ genoemd en de inwoners de ‘Keientrekkers’, omdat ze voor een weddenschap in 1661 een grote kei vanaf de Utrechtse Heuvelrug naar de stad hebben versleept.
 • Amersfoort kreeg in 1259 stadsrechten.
 • In de Middeleeuwen groeide Amersfoort uit tot een echte stad toen de handel in textiel en bier op gang kwam.
 • Amersfoort werd een populair Mariabedevaartsoord doordat in 1445 in de stad een Mariabeeldje werd gevonden.
 • Amersfoort heeft vier musea, met historische collecties en moderne kunst.
 • Universiteit Amersfoort is een experimentele universiteit voor onderzoek en ontwikkeling in Amersfoort.

Hoorn

Het HCG Turkije in Hoorn
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) ondersteunt en adviseert inwoners van de stad en regio Hoorn die zaken willen doen in of met Turkije en Turkse bedrijven en burgers die zaken willen doen in de regio Hoorn. Ook stimuleert het HCG Turkije culturele activiteiten en studie uitwisselingen. De Turkse regering heeft onder andere Hoorn als aandachtsgebied van het HCG Turkije aangewezen.

Feiten en cijfers over de stad Hoorn:
 • Hoorn ligt aan het IJsselmeer en telt bijna 70.000 inwoners, van wie ongeveer 1.500 mensen van Turkse afkomst zijn.
 • De gemeente Hoorn heeft een oppervlakte van ruim 52 km2 waarvan meer dan de helft uit water bestaat.
 • Hoorn was in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) een belangrijke havenstad. In de binnenstad zijn nog veel oude pakhuizen van de VOC, historische gebouwen en herenhuizen te vinden.
 • Hoorn heeft een bloeiend cultureel leven met theaters, musea, een filmhuis, muziekscholen, een architectuurcentrum, een kunstuitleen en niet te vergeten elke zomer het rondtrekkend theaterfestival Karavaan.

Alkmaar

Het HCG van Turkije in Alkmaar
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) ondersteunt en adviseert inwoners van de stad en regio Alkmaar die zaken (willen) doen in of met Turkije en Turkse bedrijven en burgers die zaken (willen) doen in de regio Alkmaar. Ook stimuleert het HCG Turkije culturele activiteiten en studie uitwisselingen. Voor stages en projecten werkt het HCG Turkije in Alkmaar samen met de Hogeschool Alkmaar. De Turkse regering heeft onder andere Alkmaar als aandachtsgebied van het HCG Turkije aangewezen.

Feiten en cijfers over de stad Alkmaar:
 • Alkmaar heeft ongeveer 94.500 inwoners, onder wie ongeveer 700 mensen van Turkse afkomst.
 • Tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) hielden de Alkmaarders de Spanjaarden die de stad belegerden op afstand met kokende teer en brandende takkenbossen. De Spaanse bevelhebber Don Frederik, die er niet in slaagde de stad in te nemen, trok zich terug. Dit leidde tot de uitdrukking: ‘Bij Alkmaar begint de victorie’. Het Alkmaar Ontzet wordt nog elk jaar uitbundig gevierd op 8 oktober.
 • Alkmaar staat bekend als ‘kaasstad’ en de Alkmaarders worden vaak ‘kaaskoppen’ genoemd. Al 400 jaar wordt volgens traditie van begin april tot begin september wekelijks op vrijdag de kaasmarkt in Alkmaar gehouden. De markt trekt per jaar zo’n 100.000 bezoekers.
 • Alkmaar heeft sinds 2004 een officiële stedenband met de west-Turkse stad Bergama. Het doel is de integratie van de Turken in Alkmaar te bevorderen en de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende culturen te verbeteren. Daarnaast heeft het als doel kennis en ervaring uit te wisselen op gemeentelijk niveau. Ook een aantal scholen in Alkmaar en Bergama zijn aan het project verbonden.

Den Helder


Het HCG van Turkije in Den Helder
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije (HCG Turkije) ondersteunt en adviseert inwoners van de stad en regio Den Helder die zaken (willen) doen in of met Turkije en Turkse bedrijven en burgers die zaken (willen) doen in de regio Den Helder. Ook stimuleert het HCG Turkije culturele activiteiten en studie uitwisselingen. De Turkse regering heeft onder andere Den Helder als aandachtsgebied van het HCG Turkije aangewezen.

Feiten en cijfers over de stad Den Helder:
 • Den Helder is de meest noordelijke gemeente op het vasteland van de provincie Noord-Holland.
 • De gemeente heeft ruim 57.000 inwoners, onder wie ongeveer 250 mensen van Turkse afkomst.
 • Den Helder is bekend als basis van de Koninklijke Marine.
 • In de 15e eeuw was Den Helder al een belangrijke havenplaats. Walvisvaarders gebruikten het als vertrekpunt om naar Groenland te varen. In de 17e eeuw speelde Den Helder een belangrijke rol als oorlogshaven van de Republiek der Zeven Provinciën.
 • Omdat Den Helder bekend is vanwege de Koninklijke Marine bevindt zich in de gemeente het Marine museum.
 • De vuurtoren van Den Helder heeft de bijnaam ‘Lange Jaap’. Met een hoogte van ruim 63 meter was het tot voor kort de hoogste vuurtoren van Nederland. (nu is de vuurtoren van de Maasvlakte de hoogste vuurtoren van Nederland).
Deze steden zijn de primaire aandachtsgebieden die de Turkse regering het HCG Turkije heeft toegewezen, het HCG Turkije mag overigens ook buiten deze regio’s actief zijn.

Openingstijden kantoor: 09.00-12.30 en 13.00-16.00 uur. Iedere werkdag geopend met uitzondering van de nationale feestdagen. Routebeschrijving naar het HCG Turkije.