Nieuwsbrief HCG Turkije - december 2018 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
december 2018
spacer
Snow


Voorwoord

Joost Peters

Geachte relatie,

Nog even en het jaar 2018 is alweer voorbij. Een mooi jaar waarbij we weer mogen terugkijken op succesvolle activiteiten die we dit jaar (mede) mochten organiseren.

Een van de hoogtepunten van 2018 was de Student Business Challenge, die eind oktober jl. plaatsvond in Istanbul. Tijdens dit unieke project gingen 18 Nederlandse studenten samen met 18 Turkse studenten de uitdaging aan om een oplossing te zoeken voor een drietal probleemstellingen. Verderop in de nieuwsbrief leest u hier een uitgebreid verslag over.


Momenteel zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de nieuwe expositie ‘Istanbul meets Leiden’ van het Turks/Nederlandse kunstenaarsduo Özcan & van Baaren, waarvan binnenkort de opening zal plaatsvinden. Verder hebben we nog veel andere leuke activiteiten in de planning. Houd onze nieuwsbrief in de gaten, dan blijft u goed op de hoogte!

Mede namens mijn collega's maak ik graag van deze gelegenheid gebruik om u allen en uw naasten sfeervolle kerstdagen toe te wensen en een zo gezond, gelukkig en succesvol mogelijk 2019!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s, inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white
Algemeen


Turkije markeert Internationale Dag van personen met een handicap

De jaarlijkse viering van de Internationale Dag van de Gehandicapten werd afgekondigd in 1992, door resolutie 47/3 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het heeft tot doel de rechten en het welzijn van mensen met een handicap te bevorderen op alle gebieden van de maatschappij alsook om het bewustzijn van de situatie van personen met een handicap te vergroten.

De internationale dag van personen met een handicap werd op 3 december gemarkeerd in Turkije met verschillende sociale evenementen in het hele land. Gehandicapte burgers maakten een fietstocht door Istanbul, georganiseerd door de deelgemeente Bağcılar, die van Europa naar Azië ging over de Martyrsbrug (Bosporusbrug).

Beroemde voormalige voetballers, spelers van het nationale amputatieteam van Turkije, dat in oktober Europees kampioen werd, en beroemdheden verzamelden zich in Istanbul voor een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met als doel rolstoelen voor gehandicapten aan te schaffen met de opbrengst van dit duel. Voormalig FIFA-scheidsrechter Erman Toroğlu, voormalig Turkije-doelman Rüştü Rençber en aanvaller Tanju Çolak, alsmede acteur Cansel Elçin waren onder de deelnemers. Vergelijkbare wedstrijden werden ook georganiseerd door de deelgemeenten Üsküdar en Bakırköy.

Bron: Daily Sabah Business

Lees verder  arrow white


Rolstoel
shadow
spacer


Nederlander Groot-Admiraal van Turkse vloot

In de 17e eeuw was een zeerover, Dirkie de Veenboer, uit Hoorn (één van onze focussteden) kapitein op een kaperschip. De kaperschepen kregen de opdracht om zoveel mogelijk schepen van de Duinkerker-kapers buit te maken. Benieuwd hoe hij uiteindelijk Groot-Admiraal van de Turkse vloot geworden is? U leest het hieronder.

Na een paar jaar hield hij het kapen voor gezien omdat deze onderneming hem te weinig opleverde. Hij besloot voor zichzelf te gaan roven. Een grote stap in die tijd, want zowel wettelijk als sociaal was het onderscheid tussen kaperij en piraterij enorm. Kapers stonden in aanzien, piraten waren ‘outcasts’ en vogelvrijverklaarden. Kaperij was legaal, op piraterij stond de doodstraf.

Dit weerhield Dirkie de Veenboer er niet van zich rond 1607 aan te sluiten bij ‘kapitein Duivel’, de bijnaam van de Hollandse piraat Simon de Danser. Hij was één van de vele Nederlandse kapiteins die als Barbarijs-kaper actief was en de handel op de Middellandse Zee en de Atlantische route naar Azië rond Kaap de Goede Hoop onveilig maakte. Simon de Danser leerde de Barbarijse piraten, die de havens van Algiers, Tunis en Salè als uitvalsbasis hadden, te zeilen met vierkant getuigde schepen, in plaats van de arbeidsintensieve galeien, waardoor zij veel gevaarlijker en effectiever werden.

Dirkie de Veenboer had al snel een eigen piratenschip. Hij koos voor Algiers als thuishaven en sloot een overeenkomst met de pasha. In ruil voor een deel van de buit ontving hij bescherming, onderdak, voedsel en water voor zijn bemanning. In 1609 werd hij renegaat, dat wil zeggen dat hij zich tot de islam bekeerde. Dit leverde hem de positie van Groot-Admiraal van de Turkse vloot op en hij kreeg de naam Soleyman Reís.

Bron: Oneindig Noord-Holland

Lees verder  arrow white


Schip
shadow
spacer
Handelsbevordering en Samenwerkingsverbanden


Meer dan 40 miljoen toeristen bezoeken Turkije in eerste 10 maanden van 2018

In de periode januari tot oktober van dit jaar gingen meer dan 40 miljoen toeristen naar Turkije. Het ministerie van Cultuur en Toerisme kondigde aan dat bijna 35,6 miljoen buitenlanders Turkije bezochten in de eerste 10 maanden van 2018, een stijging van 22,4 procent vergeleken met ongeveer 29 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Ondertussen arriveerden meer dan vijf miljoen Turkse burgers die in het buitenland wonen in de eerste negen maanden van 2018, volgens het Turks Statistisch Instituut (TurkStat), en hielpen ze Turkije het doel van de regering van 40 miljoen buitenlandse bezoeken te overtreffen.

Rusland liep voorop met 5,26 miljoen toeristen in de eerste negen maanden van dit jaar, met een stijging van 16,09 procent op jaarbasis. Het werd gevolgd door Duitsland met 4,16 miljoen bezoekers en het Verenigd Koninkrijk met 2,16 miljoen. De mediterrane badplaats Antalya was de topbestemming met 12 miljoen buitenlandse bezoekers, goed voor 33,7 procent van alle buitenlandse bezoekers. Alleen al in oktober zag het aantal buitenlandse bezoekers naar Turkije een stijging van 25,48 procent en bereikte 3,7 miljoen. In 2017 ontving Turkije 32,4 miljoen buitenlandse bezoekers met het op toerisme gebaseerde inkomen van $ 26,5 miljard.

Bron: Daily Sabah Business

Lees verder  arrow white


Toerisme in Turkije
shadow
spacer
Studenten


Verslag Student Business Challenge 2018

Zoals bekend hebben wij van 20 tot 27 oktober jl. een Student Business Challenge georganiseerd in Turkije. Een uniek project waarbij 18 Nederlandse en 18 Turkse studenten met elkaar aan de slag gingen in samenwerking met Eureko Sigorta, Eurocross, het Nederlands-Consulaat Generaal in Turkije en de Özyegin University. Het doel was om drie probleemstellingen van Eureko Sigorta op te lossen.

Vanaf Schiphol vlogen op zaterdag 20 oktober jl. 18 enthousiaste en zeer gemotiveerde Nederlandse studenten en drie begeleidende docenten van de hogescholen Leiden, Utrecht en Alkmaar/Diemen naar het mooie Istanbul om samen met 18 Turkse studenten van de Özyegin University de ‘Student Business Challenge’ met elkaar aan te gaan. De in totaal 36 studenten werden verdeeld in zes groepjes van zes en kregen ieder een week lang de tijd om een oplossing te zoeken voor de drie probleemstellingen.

Het was mooi om te zien hoe enthousiast de studenten in zes gemixte groepjes van Nederlandse en Turkse studenten deze vraagstukken hebben geprobeerd te ontleden. Er is hard gewerkt, maar ook veel gelachen. Op vrijdag gaven de studenten in het Palais d'Hollande hun eigen presentatie aan de jury, die uit de volgende personen bestond: Bart van Bolhuis (Consul-Generaal van Nederland in Turkije), Uco Vegter (Voorzitter Achmea Internationaal) Chan Caglar (CEO Eureko Sigorta en voorzitter jury) en Ihsan Ilker (Core Strategy).

Het resultaat overtrof onze verwachtingen. Het waren zes geweldige presentaties met uitkomsten waarmee Eureko Sigorta zeker aan de slag gaat en waarvan de oplossingen van het winnende team in de nabije toekomst al geïmplementeerd worden.

Niet alleen wij, maar ook de studenten kijken met veel plezier terug op een fantastisch geslaagde week. “Een leerzame reis”, ”amazing time”, “veel internationale contacten gelegd”, ”lots of fun”, “gewerkt aan een “echte opdracht”, “great week”, “veel plezier”, “had the best time and made new friends”; aldus enkele enthousiaste reacties van studenten.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Business Challenge
Shadow
spacer
Kunst en cultuur


Vooraankondiging ‘Istanbul meets Leiden′

In de vorige nieuwsbrief hadden we u al geïnformeerd over de vooraankondiging van onze nieuwe expositie ‘Istanbul meets Leiden’: een mooie vermenging van de Nederlandse en Turkse cultuur, getoond door de Nederlandse kunstenaar Marcel van Baaren en zijn Turkse collega-kunstenaar Hakan Özcan. Momenteel zijn ze nog druk bezig met hun laatste kunstwerk binnen ons kantoor, wat speciaal voor ons wordt gemaakt.

Dat het uniek is, staat nu al vast. We kunnen bijna niet wachten om deze aan u te tonen. Vanaf januari bent u van harte welkom om deze speciale kunstwerken te bewonderen. U kunt het beste telefonisch contact opnemen tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag om er zeker van te zijn dat er iemand aanwezig is.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Schilderij
Shadow
Spacer


Wist u dat...

- niet in China, noch in het Verenigd Koninkrijk, maar in Turkije mensen de meeste thee in de wereld drinken? Niet minder dan 3,16 kg per persoon per jaar. Turkije heeft echter pas 140 jaar geleden kennisgemaakt met de theecultuur en theeteelt.

- Turkije werkvergunningen verleende aan 97.991 buitenlanders in de eerste tien maanden van 2018? Al meer dan in de 12 maanden van 2017: 87.182, en in 2016: 59.873. De top 5: 1. Syriërs, 2. Georgiërs, 3. Kirgiezen, 4. Oekraïners, 5. Chinezen.


- het aantal woningen in Turkije dat verkocht is aan buitenlanders in oktober spectaculair gegroeid is met 134,4 procent? Buitenlanders kochten in de periode van januari tot oktober van dit jaar in totaal 30.431 woningen. Het aantal verkochte woningen aan Duitsers, Britten en Zweden is in oktober sterk gestegen op jaarbasis - respectievelijk 222%, 131% en 137%.

- werkzaamheden voor de restauratie van een Romeins stadion in de antieke stad Perge zijn begonnen? Het complex ligt op 17 kilometer van het centrum van Antalya. Momenteel is het gesloten voor bezoekers. Het stadion werd gebouwd van natuursteen uit de regio. Het stadion had 70 bogen, 11 stoelenrijen en een capaciteit voor 12.000 mensen.

- het aantal nieuw gestarte bedrijven in Turkije in de periode januari-oktober steeg met 19,7 procent? In de eerste 10 maanden van dit jaar zijn in totaal 71.907 bedrijven opgericht, tegen 60.063 in dezelfde periode vorig jaar.

- de stad Sinop, beroemd om zijn natuurparken, de Erfelek-waterval en de Çatak-kloof, de laatste jaren steeds weer is uitgekozen tot de gelukkigste stad van Turkije? De lokale bewoners zeggen keer op keer dat ze het geluk hebben om in zo'n prachtige natuurlijke omgeving te wonen. Het ligt aan de kust van de Zwarte Zee en is bedekt met dichte bossen.

- Turkije een lening van 200 miljoen dollar met een lage rente heeft ontvangen van de Wereldbank voor investeringen in energie-efficiëntie in de openbare sector? Aldus Fatih Dönmez, de Turkse minister voor energie en natuurlijke hulpbronnen. Het geld zal door centrale overheidsinstanties en lokale overheden worden gebruikt voor de isolatie van openbare gebouwen.

- het Ministerie van Milieu en Verstedelijking een wetsvoorstel bij het parlement heeft ingediend om nul kilo restafval verplicht te stellen? Het wetsvoorstel komt na een eerdere campagne om afval te verminderen. Als het initiatief wordt aangenomen, gaat het volgend jaar in werking en zullen alle gemeenten, busstations, winkelcentra, openbare instellingen, werkplaatsen, scholen, hotels en ziekenhuizen verplicht zijn om nul kilo restafval te produceren.

Bron: Marc Guillet, Turkije correspondent

Lees verder  Arrow


Wist u dat?
Shadow
Spacer
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden