Nieuwsbrief HCG Turkije - december 2017 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
december 2017
spacer
Fijne feestdagen!


Voorwoord

Joost Peters
Geachte relatie,

Het jaar 2017 is bijna voorbij. We kijken tevreden terug op de vele bruggenbouw-activiteiten waarbij wij ons netwerk beschikbaar hebben kunnen stellen aan ondernemers, studenten en kunstenaars uit Nederland en Turkije.


Via dit netwerk ben ik onlangs in contact gekomen met een ondernemer die vodka maakt van tulpenbollen. Een bijzonder product dat zijn weg al heeft gevonden naar de sterrenrestaurants in ons land. Meer over Dutch Tulip Vodka leest u in de rubriek Handelsbevordering.

Eind november organiseerden wij een exclusieve schilderworkshop samen met kunstenares Figen Begen. Alle aanwezigen gingen met een eigen schilderij huiswaarts. Verderop in deze nieuwsbrief staan een aantal enthousiaste reacties van de deelnemers.

Graag geef ik u een tip mee voor een bijzonder avondje uit. Karsu, winnaar van de Edison Jazzism Publieksprijs 2016, gaat weer de theaters in! Wat zij gaat doen leest u elders in deze nieuwsbrief.

Houd ook in het nieuwe jaar onze nieuwsbrief in de gaten voor leuke activiteiten in of buiten het HCG Turkije!

Ik wens u, mede namens mijn collega’s, hele fijne feestdagen en in alle opzichten een zo gezond, gelukkig en succesvol mogelijk 2018!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG van Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en Culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  
Handelsbevordering


Dutch Tulip Vodka

Is het mogelijk om een hoogwaardige, heerlijke wodka te maken van tulpen bollen? Het antwoord is ja en het heet Dutch Tulip Vodka. Om zover te komen had echter wel wat voeten in de aarde...

In 1593 arriveerde de eerste tulp vanuit Turkije in Nederland. De wereldberoemde Nederlandse botanicus Carolus Clusius (1526-1609) introduceerde de tulp in Nederland en deed onderzoek naar alle potentie die deze plant ons te bieden had. In de jaren die volgden groeide de tulp uit tot een Nederlands icoon.

Vier eeuwen later treedt de innovatieve Nederlandse distilleerderij Clusius Craft Distillers in de voetsporen van deze botanicus. Zij ontdekken dat het mogelijk is om een prachtige, zuivere vodka te stoken van Nederlandse tulpenbollen. Dutch Tulip Vodka PURE is ‘s werelds eerste en enige drank gemaakt van niets anders dan tulpenbollen en gefilterd water uit de Nederlandse duinen.

In iedere fles ‘zitten’ tenminste 350 tulpenbollen. De vodka wordt met de hand gemaakt en verkocht in genummerde oplage. In Nederland wordt de wodka als een high-end luxury wodka verkocht onder de naam Dutch Tulip Vodka PURE. Daarnaast is er een goedkopere BLEND versie beschikbaar.

Dutch Tulip Vodka wordt geserveerd in enkele van ‘s werelds top 3 en 2 Michelin sterrenrestaurants, bars en hotels. In samenwerking met de Honorair Consul-Generaal van Turkije onderzoekt Clusius Craft Distillers momenteel de mogelijkheden om de Dutch Tulip Vodka in Turkije te introduceren en daarmee de cirkel van de tulp in Nederland en Turkije rond te maken.

Kijk voor meer informatie op www.dutchtulipvodka.com

Bron: Clusius Craft Distillers / HCG Turkije

Lees verder  


Dutch Tulip


Advies NXT Group

NXT Group is een belangrijke relatie in ons netwerk. Deze zakelijke dienstverlener adviseert en ondersteunt multinationals, mkb’ers en overheidsinstanties bij de toetreding van buitenlandse markten waaronder Turkije, India, Colombia en Iran. In Turkije, India en Colombia hebben zij ook hun eigen lokale kantoren.

Afgelopen maand hebben we meegedacht en concreet advies gegeven hoe een vraagstuk voor één van hun relaties in Turkije opgelost kon worden. Onze toegevoegde waarde bij dit soort ondernemersvragen ligt vooral bij onze jarenlange ervaring en uitgebreide netwerk.

Bron: HCG Turkije

Advies NXT Group
Studenten


Stageverslag Maryam en Malalay

Maryam en Malalay, zijn zesdejaars geneeskundestudenten. Zij studeren aan het Erasmus MC te Rotterdam. Zij hebben stage gelopen bij het Acibadem Ziekenhuis in Istanbul. Lees hier hun stageverslag.

Tegen het einde van onze coschappen kwamen Maryam en ik op het idee om samen naar het buitenland te gaan voor ons keuzecoschap. We wilden graag ervaren hoe de ziekenhuizen in het buitenland functioneren maar ook om ons Geneeskundige Engels te verbeteren.

Van onze begeleidster op het Erasmus MC kregen we te horen dat onze Universiteit contacten heeft met het Acibadem ziekenhuis, onder andere gevestigd in Istanbul. We waren beiden nog nooit in Istanbul geweest en waren meteen enthousiast om enerzijds een andere cultuur op te snuiven en anderzijds de uitdaging van een andere medische omgeving te ervaren.

We besloten om alle formulieren in te vullen en aan te geven dat we graag zes weken lang op de spoedeisende hulp wilden staan. Het communiceren met Istanbul ging in het begin wat moeizaam, we waren dan ook bang dat we het niet op tijd geregeld zouden krijgen en onze reis dus afgelast zou worden. Gelukkig heeft het HCG van Turkije ons erg geholpen, waarna het proces meer vaart kreeg. Na wat administratief geregel konden we onze koffers pakken en afscheid nemen van alles wat ons zo vertrouwd was in Nederland.

Eenmaal aangekomen in Istanbul ontdeden we ons als eerste van onze dikke winterjassen, het was immers heerlijk weer. We merkten dat het weer in Istanbul erg wisselend kan zijn, zo kan het overdag snikheet zijn en ‘s avonds erg koud. Ook het verkeer was heel chaotisch. Gelukkig is het openbaar vervoer goed geregeld. Je komt altijd van A naar B. Af en toe hielden we ons hart vast voor het rijgedrag van de chauffeurs.

We mochten beginnen met onze coschap op de spoedeisende hulp. Wat ons opviel was de vriendelijkheid van zowel de artsen als medestudenten. Iedereen betrok ons er al gauw bij en ze probeerden zoveel mogelijk te vertalen vanuit het Turks naar het Engels. De studenten op de spoedeisende hulp hadden 12-uurs diensten. Wij mochten om 9 uur ‘s morgens beginnen en onze dienst liep tot 5 uur in de middag.

Het viel ons op dat patiënten in Turkije heel snel een infuus aangebracht krijgen. Ook als de aandoening relatief onschuldig is, krijgen ze een infuus met bijvoorbeeld paracetamol. In Nederland geven wij in zo’n geval gewoon een tablet. De verklaring van de artsen was dat Turkse patiënten deze interventie verwachten. Anders hebben ze het idee dat ze niet goed geholpen worden.

In Nederland klagen we als coassistenten weleens dat we van die lange dagen maken en in de weekenden soms ook nog moeten leren. We waren erg verbaasd toen we hoorden dat de studenten in Turkije ook in hun weekenden (van 9 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond) een cursus volgen ter voorbereiding van hun uiteindelijke toets, die bepalend is voor hun specialisatie na het afstuderen. We zagen de meeste studenten dan ook, tussen het zien van patiënten, hun boeken induiken om te leren voor deze toets. Dit is gelukkig anders geregeld in Nederland, waar we geen eindtoets hebben.

Aan het einde van de dag probeerden we altijd om leuke plekjes in de dichtbije omgeving te verkennen. Onze weekenden spenderen we vooral door naar de toeristische plekken te gaan. De mooiste herinneringen hebben we van onze boottochten. Maar ook genoten we van de serene rust die er heerste tijdens het ontbijten/dineren bij de zee.

Al met al hebben we zeer genoten van onze tijd in Istanbul. Met vele mooie herinneringen en nieuwe vrienden die we daar hebben gemaakt, zijn we na zes weken weer terug in ons vertrouwde Nederland.

Bron: Malalay Sarwar / HCG Turkije

Lees verder  

Stageverslag Maryam en Malalay
Kunst en cultuur


Exclusieve schilderworkshop met Figen Begen

Donderdag 30 november kwamen tien enthousiaste dames bijeen op het HCG Turkije. Zij hadden zich ingeschreven voor een exclusieve schilderworkshop onder leiding van de Turkse kunstenares Figen Begen. Het werd een zeer creatieve middag.

Schilderen met acryl is een van de specialiteiten van Figen Begen. De fijne kneepjes van deze techniek deelde ze tijdens een door het HCG Turkije georganiseerde exclusieve workshop. Alle dames gingen naar huis met een eigen schilderij. Lees enkele enthousiaste reacties:

“Ervaren en onervaren schilderessen bij elkaar, veel geleerd, veel creativiteit, een hoop gezelligheid, een lieve deskundige kunstenares en mooie kunstwerken als resultaat. Een top middag!”

“Ik heb genoten van de workshop. Door alle voorbeelden om me heen en de op- en aanmerkingen van Figen opvangend bij de andere deelnemers, ging langzaam het kwartje vallen.”

“Wat was dit een leuke en inspirerende schilderworkshop! Ik voelde me een echte kunstenaar en het eindresultaat was door de goede begeleiding van Figen verbazingwekkend goed.”

Bron: HCG Turkije

Lees verder  


Exclusieve schilderworkshop met Figen Begen


Kinderworkshop Ebru

Elk jaar organiseert het HCG Turkije samen met Stichting Guney een culturele activiteit voor kinderen die Turks leren aan het Turks Taalonderwijs in Leiden. Dit jaar mochten tien kinderen tussen de zeven en elf jaar meedoen aan een workshop Ebru.

Ebru is de kunst van het ‘marmeren’. Marmeren is in het Turks ebru, dat wolk of bewolkt betekent. De Ebru techniek bestaat uit het spatten van pigment verf vermengd met een paar druppels ossengal op het oppervlak van een bad water waarin wat kitre (Arabische gom) is opgelost. De verf drijft op het water oppervlak en vormt druppels, die met pennetjes of stokjes, kwastjes of een kam vervormd kunnen worden. Op deze manier ontstaan de fraaiste patronen. De workshop werd gegeven door Ebru Durmaz.

Kijk voor meer informatie op www.ebruze.com

Lees verder  Kinderworkshop Ebru


Culturele tip!

Karsu, winnaar van de Edison Jazzism Publieksprijs 2016, gaat weer de theaters in!

In haar nieuwe programma ‘Karsu plays Atlantic Records’ vertelt Karsu het verhaal van Ahmet Ertegün, een Turkse ambassadeurszoon en de oprichter van Atlantic Records zeventig jaar geleden. Hij stond aan de wieg van de carrières van o.a. Ray Charles, Aretha Franklin, The Rolling Stones en Cher.

Karsu, zelf ook van Turkse komaf, vertelt met ‘Karsu plays Atlantic Records’ (regie: Leoni Jansen) voor het eerst echt een verhaal aan de hand van een concert. Een voor Nederland relatief onbekend verhaal, maar een verhaal van grote relevantie. Het verhaal van Ahmet Ertegün en de beginjaren van Atlantic Records.

De voorstelling is vanaf februari 2018 te zien door het hele land.
Bekijk de trailer op YouTube

Karsu
Zangeres en pianiste Karsu (Amsterdam, 1990) heeft in haar nog jonge carrière al in meer dan twintig landen opgetreden, stond drie keer in de befaamde Carnegie Hall in New York en speelde twee keer op het North Sea Jazz Festival. In september 2015 verscheen haar tweede studioalbum ‘Colors’, waarvoor ze in juni 2016 de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst mocht nemen. In 2017 speelde ze in de theaters ‘Play My Strings’, waarin ze voor het eerst een diepere inhoudelijke invulling gaf aan haar theaterconcert. Het Parool gaf Karsu vier (van de vijf) sterren en schreef: “Haar stem is een machtig wapen dat in het Engels kraakhelder en zeer toegankelijk klinkt, terwijl hij in het Turks ontroert en mystificeert.” en “Bruggenbouwer is een te zwak woord, Karsu ziet het water niet eens.”

www.karsu.nl

Bron: Persbericht Karsu / HCG Turkije

Lees verder  


Karsu
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden