Nieuwsbrief HCG Turkije - oktober 2018 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
oktober 2018
spacer
Voorwoord

Joost Peters

Geachte relatie,

Ook de nazomer heeft ons goed gedaan dit jaar. Hierdoor hebben we o.a. optimaal kunnen genieten van een prachtige vaartocht op de Witte Walvis met een aantal direct betrokkenen bij het project ‘Student Business Challenge’, dat van 20 tot 27 oktober in Istanbul is gehouden. Elders in deze nieuwsbrief leest u daar meer over.


Nu de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije weer zijn hersteld hoop ik binnenkort kennis te maken met de nieuwe Turkse Ambassadeur in Den Haag, Z.E. Saban Disli. Nadat bekend werd dat de diplomatieke betrekkingen hersteld zouden gaan worden zagen wij gelijk weer een toename in adviesaanvragen van ondernemers, een hoopvol signaal!

Verder kunt u een enthousiast stageverslag lezen dat wij vanuit Istanbul ontvingen van een 3e-jaars student. Hij vertelt ons uitgebreid over zijn ervaringen bij het Nederlands Consulaat-Generaal in Turkije.

Wist u dat Turkije ’s werelds grootste exporteur van hazelnoten is? En dat België al jaren op nummer 1 als importland voor Turkse wijn staat? Dit en meer leest u dit keer in deze tweemaandelijkse nieuwsbrief.

Naast veel leesplezier wens ik u nog een mooie voortzetting toe van dit laatste kwartaal van 2018!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s, inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white
Algemeen


Wijn uit Turkije

De Belgen weten het al lang: Turkse wijn is lekker! België staat al jaren op nummer 1 als importland voor Turkse wijn. Er gaat maar liefst 22,4% van de geëxporteerde wijn naar België. Laten we eens kijken of we de Nederlanders ook warm kunnen krijgen voor de Turkse wijn.

Enkele feiten en cijfers:
 • Turkije is het vijfde land ter wereld wat druiventeelt betreft, het heeft 480.000 km2 beplant met wijnstokken.
 • Ongeveer 5% van de totale druiventeelt wordt gebruikt voor het produceren van wijn. Turkije draagt daarmee voor slechts 0.05% bij aan de wereldwijde wijnproductie.
 • De helft van de druiven wordt als tafeldruif geconsumeerd, van een derde worden rozijnen gemaakt.
 • Turkije kent zo'n 1250 druivensoorten. Daarvan zijn er ongeveer 50 bijzonder geschikt voor het maken van wijn. Een deel daarvan komt uit het buitenland - voornamelijk Frankrijk - en een deel is inheems.
 • De meeste wijnen worden van inheemse druivensoorten gemaakt, maar de nieuwere – prijswinnende – smaken worden veelal van een mix van Turkse en Europese variëteiten gemaakt.
 • Van de grootste wijnproducenten zijn Doluca, Kavaklidere en Kayra de oudste.
 • Naast de grote wijnproducenten zijn er ongeveer 300 kleinere. Je vindt ze vooral in Anatolië, Thracië en langs de Egeïsche Zee.
Wilt u meer lezen over de wijn uit Turkije, klik dan hier.

Bron: Impressieturkije.nl

Lees meer  arrow white


Druiven Turkije
shadow
spacer


Succesvolle zeildag Witte Walvis 13 september

Vorige maand was het nog prachtig zomers weer waarop de zon volop scheen. Een prima gelegenheid om onze relaties uit te nodigen voor een mooie zeildag met de meer dan 100 jaar oude, schitterend gerestaureerde, Lemsteraak de Witte Walvis.

Het was leuk én zinvol om onze gasten te ontmoeten aangezien we met een aantal van hen nog eendrachtig moesten gaan samenwerken tijdens de 'Student Business Challenge', die van 20 tot 27 oktober in Istanbul is georganiseerd. Qua teambuilding was het alleen daarom al een zeer geslaagde dag! Daarnaast was het ook zeer eervol dat de onlangs benoemde Turkse Consul-Generaal, te weten mevrouw Tuna Yücel Modrak uit Deventer, deze zeiltocht onze gast wilde zijn!

De schitterende Lemsteraak de Witte Walvis lag afgemeerd in Muiderzand. Onze “Istanbul”-gasten ontvingen we tussen 9.30 en 10.00 uur eerst voor een kop koffie, waarna we dan uiterlijk om 10.30 uur de trossen konden losgooien voor een heerlijke zeildag. Iedereen heeft enorm genoten, zowel van het weer, de hapjes en drankjes als van elkaars gezelschap. De sfeer zat er goed in. Men kon zelfs ervaren hoe het is om zelf het schip te besturen. Rond 17.00 uur waren we weer terug in de haven waarmee we deze dag, na een gezamenlijk drankje met de schipper, nog gezellig konden afsluiten met een gezamenlijke maaltijd.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Witte Walvis
shadow
spacer
Handelsbevordering en Samenwerkingsverbanden


Positieve ontwikkelingen na kennismakingsgesprek

Via onze website is er onlangs contact opgenomen voor een bemiddelende en adviserende rol op zakelijk gebied. Sinds korte tijd is er een kleine Turks–Nederlandse onderneming vanuit Ankara actief.

Zij leveren zakelijke visumdiensten en op termijn verwachten zij operationeel te zijn in Rotterdam om van hieruit zakelijke visum en recruitmentdiensten aan te bieden. Zij hadden weinig zichtbaarheid binnen de Nederlandse en Turkse zakelijke gemeenschap. Een situatie waar zij uiteraard graag verandering in zouden willen aanbrengen. Vandaar dat er een kennismakingsgesprek plaatsvond tussen de salesmanager en onze organisatie. In navolging hierop zijn er positieve ontwikkelingen ontstaan, die we u graag willen mededelen.

Na het gesprek bij ons op kantoor hebben zij contact gehad met enkele contactpersonen uit ons netwerk dat ervoor gezorgd heeft dat zij meer bereik hebben in hun netwerk op overheidsniveau. Tijdens hun gesprek met een andere zakelijke relatie uit ons netwerk bleken er vrijwel direct concrete kansen te liggen. Vooral hun e-tool, waarmee m.n. working visa applications automatisch gedaan kunnen worden, valt in de smaak.

Hiernaast hebben zij ook sociale media ingezet om hun netwerk op de hoogte te houden. Dit zorgde op korte termijn voor plusminus 1250 organische views via hun eigen kanalen en ongeveer 500 views via secundaire kanalen op sociale media. Een mooi resultaat waar zij zeer blij mee waren!

Bron: Miorec Human Resources B.V.

Lees verder  arrow white


Vlag Turkije en Nederland
shadow
spacer


Turkije exporteert in september meer dan 25.000 ton hazelnoten

De hazelnootexport van Turkije in september bedroeg 25.220 ton, volgens een rapport van de exporteursvakbond. De exporteursvakbond van de Zwarte Zee-industrie voor hazelnoten en producten (KFMIB) zei dat het land vorige maand $ 144 miljoen heeft omgezet met de export van hazelnoten - de eerste maand van het seizoen.

Uit de KFMIB-cijfers bleek dat de Europese Unie in september de topmarkt was. De export naar de EU is goed voor 77 procent van de Turkse hazelnotenexport. Vorige maand had de export van verwerkte noten (hazelnootpasta, hazelnootkoekjes, geroosterde hazelnoten) een waarde van
$ 69,4 miljoen; dat was ruim 48% van de totale export van Turkse hazelnoten. De rest waren ruwe hazelnoten.

Bron: Daily Sabah Business

Lees verder  arrow white


Hazelnoten
shadow
spacer
Studenten


Student Business Challenge
20-27 oktober 2018


Ter voorbereiding op de Student Business Challenge hebben wij op 4 oktober jl. een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de Nederlandse deelnemers aan dit unieke project. Op ons kantoor in Leiden mochten wij de studenten met sommige ouders en de begeleiders van 3 hogescholen uit Alkmaar, Utrecht en Leiden verwelkomen. Op deze manier konden ze alvast kennismaken met elkaar onder het genot van een hapje en drankje alvorens ze naar Istanbul gaan.

Tijdens deze bijeenkomst hebben wij hen uitgebreid van alle informatie kunnen voorzien, van eerdere ervaringen tot het gedetailleerde programma. Zo weten ze precies wat er van hen verwacht wordt en zijn ze goed voorbereid op hun Challenge in Turkije!

De studenten waren erg enthousiast om deze uitdaging samen aan te gaan van 20 tot 27 oktober. In de volgende nieuwsbrief hopen we u hier meer verslag over te kunnen doen.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Business Challenge
Shadow
spacer


Enthousiast stageverslag van Burak Avsar

Vanuit Istanbul ontvingen we recentelijk de stage-ervaringen van Burak Avsar, een 3e-jaars student Global Marketing and Sales aan de Hogeschool Rotterdam, die stage loopt bij het Nederlands Consulaat-Generaal in Turkije. Hierin schrijft hij enthousiast wat hij allemaal mag doen aan evenementen en social media.

Daar sta ik dan, met een glimlach en vol energie om te beginnen aan mijn buitenlandse stage bij het Nederlands Consulaat–Generaal in Istanbul. Mijn functie binnen het Consulaat is marketingcommunicatie en publieksdiplomatie. De term publieksdiplomatie (PD) betekent kort gezegd de kennis die je als land bezit en deze uiteindelijk deelt en communiceert met andere landen, partners en organisaties.

Voor de komende 3 jaar (2018 – 2021) is hiervoor een nieuwe strategie ontwikkeld, waarvan ik deel uit mag maken. Om deze strategie goed tot leven te wekken, organiseren wij een reeks van design events tussen 20 september en 20 november met als thema “Co-Designing Our Livable Cities”. De design events zijn onderdeel van de grote design events van 2018: de 4e Istanbul Design Biënnale (20 september – 4 november) en de Turkse Design Week (16 november – 18 november). Het thema hiervan is “Liveability”. Dit is het grootste PD-project ooit dat zal plaatsvinden bij ons Nederlands Consulaat-Generaal in Istanbul. Op 20 september 2018 heeft de opening plaatsgevonden van de 4e Design Biënnale, die wij als Consulaat hebben georganiseerd. We hebben in totaal 1400 personen ontvangen. Het doel van dit project is om Dutch Design in Turkije te promoten en de contacten tussen beide landen te versterken, alsook om een platform te creëren voor communicatie en netwerken binnen de designsector.

Naast het werken aan publieksdiplomatie heb ik ook de social media accounts van het Nederlands Consulaat bijgehouden, zoals de kanalen Facebook en Twitter. Het Consulaat heeft een bepaalde richtlijn betreft het posten van content op basis van vaste thema’s. Zo wordt elke donderdag een #tbt post uitgebracht waarin een stukje geschiedenis wordt verteld waarmee beide landen te maken hebben. Op de vrijdagen wordt iets gepost met als thema #sustainablefriday, ofwel een post die centraal staat voor duurzaamheid. Ik volg aan het begin van de week op internet het nieuws, zoals Dutch Daily, Dutch News en ook Nederlands-Turks gerelateerde kranten die aanwezig zijn op het Consulaat om content te verzamelen en uiteindelijk te vertalen naar het Nederlands, Turks en Engels.

Het Nederlands Consulaat brengt ook de maandelijkse Dutch Delight Newsletter uit op de website van de Rijksoverheid. Hierin staan alle Nederlandse activiteiten en evenementen die zich in Turkije voordoen. Ik heb voor alle evenementen en projecten content geschreven om de nieuwsbrief van september uit te brengen.

Bron: Burak Avsar, 3e-jaars student Global Marketing and Sales aan de Hogeschool Rotterdam

Lees verder  arrow white


Burak Avsar
Shadow
spacer
Kunst en cultuur


Vooraankondiging ‘Istanbul meets Leiden!′

Momenteel zijn we druk bezig met de organisatie van een nieuwe expositie binnen het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije in Leiden. De expositie ‘Istanbul meets Leiden!’ toont een vermenging van de Turkse en Nederlandse cultuur. Twee schilders, de Turkse M. Hakan Özcan en Nederlandse Marcel van Baaren, nodigen je uit te bekijken waar de twee culturen op zichzelf staan, wat ze delen en waar ze samenvallen.

De culturele expositie ‘Istanbul meets Leiden!’ is het oorspronkelijke idee van twee mensen die elkaar via couchsurfing.com hadden ontmoet: een site waarmee internationale reizigers elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar connecten en inspireren. Het afgelopen jaar hebben ze in afzonderlijke landen aan de schilderijen gewerkt. Vorige maand hebben ze geëxposeerd in de LBS4 Gallery in Amsterdam.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Vrijwillegersorganisaties
Shadow
Spacer


Wist u dat...

- Turkije de ambitie heeft om in 2020 zeker 1 miljoen toeristen uit India te ontvangen? Nu bezoeken minder dan 100.000 Indiase toeristen per jaar Turkije. Om meer toeristen aan te trekken, probeert Turkije een groter aandeel te krijgen in de Indiase toerismemarkt voor trouwfeesten.

- Kadıköy, een oude, ontspannen kosmopolitische en residentiële wijk met kronkelende straatjes aan de Aziatische kust van Istanbul, door Time Out Magazine geselecteerd is als één van de 50 coolste wijken ter wereld?


- het Nederlands Consulaat-Generaal in Istanbul twee dagen brainstormsessies georganiseerd heeft om veilige fietspaden in Istanbul te ontwerpen, te beginnen met een veilig fietspad tussen de wijken Karaköy en Kabataş langs de oever van de Bosporus?

- het gebied waar ballonvaarten in Turkije plaatsvinden, zal worden uitgebreid met negen andere provincies? Dat heeft het directoraat-generaal van de burgerluchtvaart aangekondigd. Cappadocië is nu de enige regio voor vaarten met heteluchtballons.

- volgend jaar Turkije 465 beurzen zal organiseren voor sectoren zoals defensie, textiel, landbouw, technologie, toerisme en gezondheid? Dat blijkt uit de Beurzenkalendar 2019, die is gepubliceerd door de Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey (TOBB).

- alle in Turkije geproduceerde goederen vanaf nu een speciaal etiket moeten dragen dat aantoont dat het in Turkije is vervaardigd volgens een nieuw geïntroduceerde verordening van het Ministerie van Handel? De Minister van Handel heeft daarnaast ook een nieuw logo voor in Turkije geproduceerde goederen geïntroduceerd.

- de verkoop van huizen en appartementen in Turkije in augustus aan buitenlanders is omhooggeschoten met 129,6 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar? De top 5 van landen die onroerend goed in Turkije kochten, waren
 • 1. Irak
 • 2. Saoedi-Arabië
 • 3. Kuweit
 • 4. Rusland
 • 5. Afghanistan
- landen in het Verre Oosten, zoals China, op de radar staan van de Turkse exporteurs van verse groenten en fruit vanwege hun bevolkingsdichtheid en toenemende koopkracht? Ze proberen een sterkere positie op die markten te verwerven. Eerst met kersen en verse zwarte vijgen.

- Turkije een aantal maatregelen neemt om de hoge inflatie onder controle te brengen? De overheid zal 250.000 ton tarwe importeren om te voorkomen dat de broodprijzen, een belangrijke post in het budget van Turkse huishoudens, verder stijgen. Een andere maatregel is om de export van meel, geproduceerd met lokaal geteelde tarwe, op te schorten.

- in juli Syrische ondernemers in Turkije 30 miljoen Turkse lira's investeerden om 159 nieuwe bedrijven te vestigen? Wat de economische activiteit betreft, bevindt 43 procent van deze bedrijven zich in de groothandel. Qua locatie is Istanbul de thuisbasis van 90 Syrische bedrijven.

Bron: Marc Guillet, Turkije correspondent

Lees verder  Arrow


Wist u dat?
Shadow
Spacer
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden