Nieuwsbrief HCG Turkije - oktober 2017 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
oktober 2017
spacer
Voorwoord

Joost PetersGeachte relatie,

Allereerst bedank ik u hartelijk voor het lezen van deze nieuwsbrief! Daarmee toont u interesse in het mooie werk dat wij bij het HCG Turkije mogen doen.


Ondanks de actuele situatie in de relatie tussen Nederland en Turkije, gaat ons werk gewoon door. Mooi werk, dat de ruim 400 jaar lange relatie tussen Nederland en Turkije eer aandoet.

Om Roos Ouwehand, de huidige manager van het HCG Turkije te introduceren in ons Turkse netwerk, hebben we een werkbezoek aan Istanbul gebracht. De 1e avond zijn we op uitnodiging van Bart van Bolhuis, de nieuwe Nederlandse consul-generaal, naar het Palais d’Hollande geweest om zijn welkomstreceptie bij te wonen.

De overige dagen stonden in het teken van het verstevigen van ons zakelijke- en onderwijsnetwerk. Alle partijen die we gesproken hebben, willen graag gebruik maken van de brugfunctie die wij als het HCG Turkije voor hen kunnen vervullen als het gaat om het bemiddelen bij stageplaatsen. Verderop in de nieuwsbrief leest u hier meer over.

Met een succesvolle opening van de expositie van de Turkse kunstenares Figen Begen in het HCG Turkije, gaan we het laatste kwartaal in. Op de openingsavond werd meteen een van de schitterende werken verkocht. Een mooie opsteker voor de kunstenares!

De tentoonstelling is zeer de moeite waard en nog te bezichtigen tot en met eind december. U bent van harte welkom!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije


P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studentenuitwisselingsprogramma’s inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en Culturele uitwisselingsprogramma’s.


Lees verder  
Handelsbevordering


Werkbezoek Istanbul

Wat een bruisende stad is Istanbul. Oude cultuur en modern ondernemerschap gaan er hand in hand.

Het aantal toonaangevende bedrijven dat in Istanbul gevestigd is, is groot. Met Unilever, Shell, DSM, Royal Hasskoning, Eurocross en Eureko Sigorta hebben we gesproken over de brugfunctie die het HCG Turkije kan vervullen als het gaat om het invullen van stageplaatsen, onderzoeksvragen of afstudeeropdrachten door studenten uit Nederland.

Met Acibadem University en het Memorial Hospital Istanbul hebben we bestaande afspraken geëvalueerd. Er zijn diverse mogelijkheden voor studenten uit Nederland om in Istanbul coschappen en kijk- en luisterstages te lopen. Deze maand zijn er weer twee studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar Istanbul vertrokken. Daarover in de volgende nieuwsbrief meer.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  

Istanbul
Studenten


Stagelopen in Turkije: hoe werkt dat?

Gastcolleges verzorgen op hogescholen is een van onze favoriete activiteiten. Op deze manier delen we kennis en informatie over de mogelijkheden die er in Turkije zijn op stage- en werkgebied.

Op donderdag 5 oktober gaf Marc Guillet, Turkije-kenner, BNR journalist en AD-columnist/journalist een inspirerend gastcollege aan de Hogeschool Alkmaar. Studenten kregen een kijkje in de keuken van de rijke Turkse cultuur, ondernemerschap en het florerende bedrijfsleven. Ook kwamen de cultuurspecifieke do's en don’ts aan bod die handig zijn om te weten als je daar stage gaat lopen of wil werken.

Aansluitend werd bij het HCG Turkije een brainstorm georganiseerd met docenten van de hogeschool Alkmaar, Utrecht en Leiden. Samen werd gekeken naar de mogelijkheden om studenten stage te laten lopen in Turkije. Het was een vruchtbare sessie waar veel leuke, nieuwe ideeën ingebracht zijn. We hopen hier meer over te kunnen vertellen in een volgende nieuwsbrief.

Bron: HCG Turkije/Marc Guillet

Lees verder  

Stagelopen in Turkije
Kunst en cultuur


Geslaagde opening tentoonstelling Figen Begen

Onder grote belangstelling is op 5 oktober jl. de expositie van de Turkse kunstenares Figen Begen in het HCG Turkije geopend.

Marc Guillet, Turkije kenner bij uitstek, opende de tentoonstelling en nam ons in vogelvlucht mee langs wetenswaardigheden uit de Turkse kunst en cultuur.

Figen gaf haar expositie het thema Immigration. Haar filosofie is dat wij als mensen constant in beweging zijn. Deze beweging is terug te zien in haar bijzondere werken. Op de openingsavond gaf Figen een live demonstratie waarbij ze liet zien hoe ze een wit doek omtovert tot een prachtig kunstwerk. Zoals we in het voorwoord al schreven, werd meteen een van de schitterende werken verkocht.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met eind december. U bent van harte welkom! Wilt u zeker weten dat wij aanwezig zijn bel dan even van te voren.

Ons telefoonnummer is 071 – 566 55 56

Bron: HCG Turkije

Lees verder  


Tentoonstelling Figen Bergen Tentoonstelling Figen Bergen
Sultan Ahmed Moskee

Wist u dat...

  • de 34 jarige advocaat en diplomaat Cornelis Haga de eerste Nederlandse Ambassadeur in Turkije was
  • hij op 16 maart 1612, met 3 koopmanszonen, 8 knechten en koks aankwam in Constantinopel, het huidige Istanbul
  • de reis per koets lang en gevaarlijk was en zes maanden duurde
  • hij na een maand een handelsverdrag kreeg van sultan Ahmed, de sultan die de Blauwe Moskee liet bouwen
  • Cornelis Haga toen een grote hoeveelheid relatiegeschenken uit Nederland liet komen
  • dit het begin was van een inmiddels al meer dan 405 jaar bestaande goede relatie tussen Nederland en Turkije

Bron: Marc Guillet

HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden