Nieuwsbrief HCG Turkije - september 2018 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
september 2018
spacer
Voorwoord

Joost Peters

Geachte relatie,

Wellicht viert u op dit moment nog vakantie of ligt deze inmiddels al achter u. Hoe dan ook kunnen we voor Nederlandse begrippen spreken van een fantastische zonnige zomer! Eind juli heeft de zon ook Sail Warmond en Sail Leiden, waar wij vertegenwoordigd waren met de Lemsteraak De Witte Walvis, erg goed gedaan met veel enthousiaste reacties tot gevolg.


Onlangs hebben we een kort, maar succesvol werkbezoek gebracht aan Istanbul. We spraken onder andere met de Nederlandse Consul-Generaal aldaar alsook met diverse directieleden van Nederlandse ondernemingen. Ook hadden we een kennismakingsbijeenkomst met de board van DEiK, een grote werkgeversorganisatie met wie is afgesproken in de nabije toekomst meer te gaan samenwerken.

Het unieke project ‘Student Business Challenge 2018’, dat van 20 tot 27 oktober in Istanbul wordt gehouden, begint steeds meer vorm te krijgen. Verderop leest u hier meer over.

Ik wens u veel leesplezier met deze editie van onze tweemaandelijkse nieuwsbrief en wens u nog een mooie nazomer toe!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s, inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white
Algemeen


Vissoorten in Turkije

Vis is een belangrijke voedselbron voor de mens. De gemiddelde Europeaan consumeert per jaar ongeveer 25 kilo vis. Dit is ‘bruto’ vis, dus inclusief kop, graten en vinnen. In Nederland ligt de consumptie echter een stuk lager, daar wordt gemiddeld amper 12 kilo vis per persoon per jaar geconsumeerd. De Belgen eten juist iets meer vis dan de gemiddelde Europeaan. Een kwart van de vis die in Nederland en België geconsumeerd wordt, komt uit Turkije.

De Middellandse Zee en de Egeïsche Zee zijn van oorsprong visrijke wateren, maar net als in de andere mediterrane landen is er ook in Turkije met dynamiet gevist. Dat had veel rampzalige gevolgen, niet alleen een sterke achteruitgang in de visstand met alle gevolgen van dien, maar ook afbraak van koraal. Om aan de vraag naar vis te kunnen voldoen, werd er in 1970 begonnen met de zoetwaterteelt van forel en in 1985 met de zoutwaterteelt van zeebrasem – ook dorade genoemd – en zeebaars. De zoutwaterteelt vindt vooral plaats in de provincies Muğla, Izmir en Bodrum. Inmiddels is Turkije de grootste producent zeebrasem en zeebaars ter wereld en ligt het aandeel zoet- en zoutwaterteelt al op ongeveer de helft van de totale visproductie in Turkije. Het verschil in smaak tussen de gekweekte en wilde soorten van de zeebrasem en zeebaars is niet of nauwelijks te proeven.

Turkije kent ruim 450 soorten vis. Sommige soorten komen alleen in de Zwarte Zee voor, anderen alleen in de Middellandse of Egeïsche Zee en weer anderen vind je in de meren en rivieren. Sommige soorten komen zowel in zoet als in zout water voor. Het visseizoen loopt niet overal gelijk en is ook niet voor elke soort hetzelfde. Wilt u meer lezen over de verschillende vissoorten, klik dan hier.

Bron: www.impressieturkije.nl

Lees meer  arrow white


Vissoorten Turkije
shadow
spacer


Succesvol Sail Warmond en
Sail Leiden 25 juli t/m 29 juli


Onlangs vond zowel Sail Warmond alsook Sail Leiden plaats waarbij o.a. een bezoek kon worden gebracht aan de meer dan 100 jaar oude, schitterend gerestaureerde, Lemsteraak de Witte Walvis.

Tijdens Sail Warmond op donderdag 26 juli fungeerde de Witte Walvis als “Admiraal-schip” waarvandaan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Jaap Smit, als “Admiraal” de vlootschouw afnam waarna 80 antieke vrachtschepen een groet brachten aan de “Admiraal” die geassisteerd werd door de burgemeester van de Gemeente Teylingen, mevrouw Carla Breuer.

Tijdens Sail Leiden lag dit schip in de haven van Leiden, maar kon er vanwege de zeer beperkte openingstijden van de bruggen helaas niet mee worden gevaren. Aangezien wij onze gasten een heuse plezierige vaartocht in het vooruitzicht wilden stellen met dit prachtige schip hadden we besloten om op zondag 29 juli jl. een vaartocht te maken vanaf Warmond. Hierdoor hebben we met onze gasten gedurende die zonnige zondag veel kunnen zeilen onder het genot van een hapje en een drankje.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Sail Leiden
shadow
spacer
Handelsbevordering en Samenwerkingsverbanden


Werkbezoek Istanbul

Begin augustus hebben we een kort werkbezoek gebracht aan Istanbul. Hier hebben we o.a. gesproken met vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven zoals Eureko Sigorta en Eurocross Assistance Istanbul, alsook met een toonaangevende universiteit: Özyeğin University.

Tevens hadden we een lunchafspraak met Bart van Bolhuis, de Nederlandse Consul-Generaal in Turkije. Alle hier genoemde partijen zijn actief betrokken bij de Student Business Challenge die wij eind oktober organiseren.

Op bijgaande foto overhandigt de heer Murat Özyeğin, CEO FIBA Holding en in die hoedanigheid o.a. ook eigenaar van de Özyeğin-universiteit, namens werkgeversorganisatie DEiK een herinneringstegel aan Joost Peters.

Bron: HCG turkije

Lees verder  arrow white


Logo Eureko
shadow
spacer
Studenten


Voortgang Student Business Challenge 20-27 oktober 2018

Inmiddels hebben we de 18 Nederlandse studenten uit Alkmaar, Utrecht en Leiden en de 18 studenten van de Özyeğin University het heuglijke nieuws mogen brengen dat zij de gelukkigen zijn om aan dit unieke project deel te nemen van 20 tot 27 oktober in Istanbul.

Gedurende deze week zullen zij een drietal probleemstellingen oplossen voor Eureko Sigorta in Istanbul via onder meer onderzoeken en interviews. De studenten worden ingedeeld in 6 groepen met elk 3 Nederlandse en 3 Turkse studenten zodat ze intercultureel goed verdeeld zijn. De studenten zullen hierbij ondersteund worden door zowel Nederlandse als Turkse docenten.

Het weekend dat de Nederlandse studenten aankomen in Turkije gaan we ervoor zorgen dat zij bepaalde culturele highlights te zien krijgen. Op zondagavond vindt er een gezamenlijk diner plaats met de Turkse studenten. Maandag krijgen ze een presentatie van Eureko Sigorta waarin ze uitgebreid worden ingelicht over wat er van hen verwacht wordt. Van maandagmiddag 22 oktober tot donderdagavond 25 oktober werken de studenten dan gezamenlijk aan hun opdrachten. Op vrijdag presenteren ze vervolgens op het Consulaat-Generaal hun oplossingen aan een internationale jury. Na de presentatie beraadt de jury zich welke groep de uiteindelijke winnaar is. Het is erg belangrijk dat de studenten oplossingen vinden die zó concreet zijn dat deze meteen kunnen worden toegepast. Na afloop biedt de Nederlandse Consul-Generaal ter afsluiting van deze Student Business Challenge een dinerbuffet aan.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Business Challenge
Shadow
spacer
Kunst en cultuur


Nieuwe kunstexpositie

We zijn inmiddels druk bezig met het voorbereiden van een nieuwe kunstexpositie binnen het HCG Turkije. Vanaf oktober tot begin januari is deze bij ons te bezichtigen. Op dit moment hangt de expositie van Emin Özdemir nog bij ons. Als u nieuwsgierig bent naar deze tentoonstelling kunt u altijd een kijkje komen nemen. Neem van tevoren wel even contact met ons op zodat u er zeker van bent dat er iemand aanwezig is. U kunt bellen met Roos Ouwehand, 06 51 80 71 48.

Voor onze exposities werken wij o.a. samen met Kryon Art Gallery. Een galerij aan de Amstel in Amsterdam. Kryon Art Gallery biedt tentoonstellingen voor echte kunstliefhebbers. Naast de verzameling schilderijen, fotografie, beeldhouwkunst hebben zij ook sieraden van gevestigde en nog onbekende internationale kunstenaars.

Bron: HCG Turkije


Lees verder  arrow white

Vrijwillegersorganisaties
Shadow
spacer


KopGroep Bibliotheken Den Helder beste bibliotheek ter wereld

Vorig jaar werd de KopGroep Bibliotheken Den Helder al uitgeroepen tot de beste van Nederland, maar uit een artikel op NOS blijkt dat ze zich vanaf nu ook de beste van de hele wereld mogen noemen (“Bibliotheek Den Helder is 'beste van de wereld'’, 2018). In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur versloegen ze in de categorie ‘nieuwe bieb in een bestaand gebouw’ maar liefst negentien bibliotheken uit andere landen, onder meer concurrenten uit Singapore en Brazilië.

Het gebouw ‘School 7’ van de KopGroep Bibliotheken, dat zich in het centrum van Den Helder bevindt, stond lang leeg voordat het in 2016 werd geopend. De naam verleent zich aan een honderd jaar oud schoolgebouw wat door een woningcorporatie is opgeknapt om het om te toveren tot een bibliotheek.

De KopGroep Bibliotheken uit Den Helder is een van de vrijwilligersorganisaties die we onlangs tijdens onze jaarlijkse haringparty in het zonnetje hebben gezet. Sinds de oprichting van het HCG Turkije heeft de Turkse regering ons een zestal focussteden toegewezen, te weten Leiden, Utrecht, Amersfoort, Hoorn, Alkmaar en Den Helder, waarop wij primair onze aandacht richten. Wij feliciteren de Gemeente Den Helder dan ook van harte met deze prestigieuze prijs!

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Sail Leiden
shadow
Spacer


Wist u dat...

- volgens de voorzitter van de Turkse Vereniging voor Transplantatiecoördinatoren, Yavuz Selim Çinar, Turkije met 4.786 transplantaties tot de top drie van landen ter wereld behoort wat betreft nier- en levertransplantaties? Turkije heeft in de afgelopen drie jaar ook 3.000 mensen uit 76 landen opgeleid in procedures voor orgaantransplantaties.

- in Istanbul bij NOKS Art Shipping Agency de tentoonstelling ‘A Future of Travel’ georganiseerd wordt van 8 september tot 7 oktober? Dit project is een samenwerking tussen het Nederlandse Corridor Project Space en het Turkse NOKS Art Space over reizen en transport.

- er momenteel 507 hotels in Turkije onderdeel zijn van internationale hotelketens? Tegen het eind van dit jaar zullen er nog eens 120 nieuwe hotels in deze categorie worden geopend, aldus de vicevoorzitter van de Turkse Vereniging voor Reisagentschappen (TÜRSAB).

- de Turkse gastronomiestad Hatay (oosten van Turkije), die is opgenomen in de lijst 'Creative Cities Network' van UNESCO, de ambitie heeft om van de Hatay cuisine een wereldmerk te maken? De gastronomie van Hatay is beïnvloed door Arabische, Anatolische, Midden-Oosterse en Europese keukens.

- Bayburt’s Kop Mountain, aan de kust van de Zwarte Zee, één van de belangrijkste vlindercentra van Turkije is? “Het heeft meer dan 130 soorten vlinders”, zegt Alparslan Katırcı, de provinciale directeur van Natuurbescherming en Nationale Parken in Bayburt.

- Cappadocië met zijn mix aan natuurlijk gevormde afgeronde en grillige rots-, heuvel-, vallei- en schoorsteenformaties één van de populairste toeristische bestemmingen in Turkije is voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis, maar ook voor outdoor types? Directe vluchten tussen Cappadocië en Rotterdam zijn gestart in juli jl.

- na jaren in Nederland te hebben gewoond, Bülent en Murat Höke zijn begonnen met de productie van pioenrozen van Nederlandse zaden in het dorp Toprakpınar in de provincie Yozgat. Ze telen bijna 14.000 pioenen en verkopen ze aan bloemisten in de provincies Ankara, Izmir en Antalya.

- de textielsector een belangrijke pijler is van de economie van Turkije? Confectiekleding vertegenwoordigde vorig jaar ongeveer 18% van de totale Turkse export, die een waarde had van 157 miljard dollar.

- de veeteeltsector in Turkije bezig is met een belangrijke transformatie? Het aantal grootschalige, moderne melkveebedrijven groeit snel. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. Zo wil Turkije op grote schaal machines, genetisch materiaal en kennis uit de EU importeren. Hetgeen dus ook voor Nederlandse bedrijven kansen biedt.

Bron: Marc Guillet, Turkije correspondent

Lees verder  Arrow

Wist u dat?
Shadow
Spacer
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden