Nieuwsbrief HCG Turkije - juli 2018 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
juli 2018
spacer
Voorwoord

Joost Peters

Geachte relatie,

Vrij recentelijk organiseerden wij onze jaarlijkse haringparty, welke zeer goed is ontvangen onder de genodigden. We hadden het getroffen met het zonnige weer zodat we volop konden genieten van de hapjes en drankjes voor ons kantoor onder de welbekende klanken van het dweilorkest ‘Kleintje Pils’. Onder het genot van de Hollandse Nieuwe werden weer nieuwe contacten gelegd en oude contacten aangehaald.


Ook dit jaar hebben we weer 6 goede doelen op voorspraak van de burgemeesters van onze focussteden in het zonnetje gezet door hen een vaatje nieuwe haring aan te bieden. Inmiddels zijn we in een vergevorderd stadium met de ‘Student Business Challenge 2018, die van 20 tot 27 oktober in Istanbul wordt gehouden; we zijn verheugd u te kunnen mededelen dat veel aanmeldingen van enthousiaste studenten zijn ontvangen zodat we een selectie hebben moeten maken.

Verder leest u in deze editie van onze nieuwsbrief weer nieuwe wetenswaardigheden over Turkije. Naast onze ‘Wist u dat...’-rubriek vertellen wij u graag wat meer interessante achtergrondinformatie. Wist u b.v. dat er meer dan dertig soorten schorpioenen voorkomen in Turkije? En dat Turkije op de eerste plaats staat in de kersenproductie wereldwijd?

Ik wens u naast veel leesplezier een hele fijne zonnige zomer toe!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s, inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white
Algemeen


AVG – Europese privacywetgeving

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Sinds 25 mei jl. geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die ervoor zorgt dat in de hele EU dezelfde privacywetgeving geldt. Ook uw gegevens zijn beschermd als u zich bij ons hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u meer informatie over ons privacybeleid, klik dan op de onderstaande button.

Verwerkingsverantwoordelijke
Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije is de zogeheten verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit houdt in dat het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije beslist welke persoonsgegevens worden verwerkt, met welk doel dat gebeurt en op welke manier.

Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije is er verantwoordelijk voor dat de persoonsgegevens die zij verkrijgt, in overeenstemming zijn met de AVG en op behoorlijke en zorgvuldige wijze worden verwerkt.

Uw gegevens in vertrouwde handen
In een eerder stadium hebt u zich al aangemeld voor onze tweemaandelijkse digitale nieuwsbrief. Wij vinden het dan belangrijk dat u weet wat wij met uw persoonsgegevens doen. En wat uw rechten zijn. Zodat u erop kunt vertrouwen dat uw gegevens bij ons in goede handen zijn.

Welke gegevens gebruiken wij?
Voor het juist versturen van de nieuwsbrief gebruiken wij slechts uw naam en e-mailadres.

Waarvoor gebruiken wij uw gegevens?
Wij gebruiken uw gegevens alleen om:
 • u te informeren over onze diensten en activiteiten door middel van de nieuwsbrief
 • u eventueel uit te nodigen voor bepaalde activiteiten van het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije.
Welke contactmomenten leggen wij vast?
Wij gebruiken onze contactmomenten om onze communicatie te verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld contactmomenten die we vastleggen:
 • e-mails die wij sturen en van u ontvangen
Wij gebruiken Google Analytics
Wij gebruiken Google Analytics om bezoekgedrag op de website te kunnen analyseren. Deze informatie wordt enkel en alleen gebruikt om de website te verbeteren en dient geen ander doel. Er wordt geen persoonlijke informatie over uw bezoek door Google Analytics bewaard. Meer informatie leest u hier.

Verder gebruiken wij geen cookies.

Van wie krijgen wij uw gegevens en met wie delen wij die?
Soms hebben wij uw gegevens doorgekregen, bijvoorbeeld via bekenden, om de nieuwsbrief te ontvangen. Wij verkopen uw gegevens niet. Ook wisselen wij uw gegevens niet uit met derden.

Hoe zorgen wij dat uw gegevens veilig zijn bij ons?
Onze website en IT-systemen zijn goed beveiligd. En wij nemen steeds maatregelen om misbruik van uw gegevens te voorkomen. Ook onze medewerkers hebben duidelijke instructies gekregen hoe zij om moeten gaan met uw gegevens.

Hoe lang bewaren wij uw gegevens?
Wij bewaren uw gegevens zolang wij die nodig hebben om de nieuwsbrief te versturen totdat u zich hiervoor afmeldt. Of zolang verplicht is voor de wet. Daarna verwijderen wij uw gegevens of zorgen ervoor dat deze gegevens niet meer aan u gekoppeld kunnen worden.

Regels en wetten voor privacy
Wij houden ons aan de wetten en regels voor privacy. Onder andere:
 • De Algemene Verordening Gegevensbescherming
 • De Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming
 • De Telecommunicatiewet
Uw rechten
Uw rechten zijn ook in de wet geregeld. U mag:
 • uw gegevens bij ons opvragen.
 • uw gegevens laten veranderen als die niet kloppen.
 • uw gegevens laten verwijderen.
 • bezwaar maken tegen bepaald gebruik van uw gegevens.
 • uw toestemming stoppen.
Als u bijvoorbeeld geen e-mails met de nieuwsbrief of uitnodigingen meer van ons wilt ontvangen. In onze e-mails staat een link waarmee u zich kunt afmelden. U mag ook bellen. U kunt zich ook aanmelden of afmelden voor de nieuwsbrief op onze website www.hcgturkije.nl.

Heeft u een vraag, tip of klacht?
Stuur een e-mail naar info@hcgturkije.nl of bel naar telefoonnummer: 071 - 566 55 56. U kunt ook een brief sturen naar:

Honorair Consulaat-Generaal van Turkije
Postbus 780
2300 AT Leiden

Komen wij er samen niet uit? Leg uw klacht dan voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wij kunnen dit privacy statement veranderen
Dat mag bijvoorbeeld als er iets verandert in de wetten of regels. Dit privacy statement is het laatst gewijzigd op 4 juli 2018.

Bron: HCG Turkije

Lees meer  arrow white


AVG
shadow
spacer


Schorpioenen in Turkije

De schorpioen is een van de oudste nog levende diersoorten op aarde, ze behoren tot de spinachtigen. Zo’n 340 miljoen jaar geleden ontwikkelde zich de eerste soort vanuit de zeeschorpioen tot een schorpioen die op het land leefde. In Turkije komen zo’n dertig soorten schorpioenen voor.

Twee daarvan kunnen voor de mens dodelijk zijn, drie andere zijn licht gevaarlijk, hun steken worden uit voorzorg meestal wel behandeld. De overige soorten zijn niet gevaarlijk. Sommige schorpioenen zijn zo uniek dat ze alleen in Turkije voorkomen. Er zijn momenteel wel 2385 soorten wereldwijd bekend, inclusief uitgestorven soorten. Nog heel regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt, in de eerste maanden van dit jaar alleen al zijn er maar liefst 6 nieuwe aan de lijst toegevoegd. Wilt u verder lezen over deze interessante diersoort, klik dan hier.

Bron: www.impressieturkije.nl

Lees verder  arrow white


Schorpioen Turkije
shadow
spacer


Sail Leiden 25 juli t/m 29 juli

Eind juli vindt Sail Leiden plaats, zoals we reeds eerder vermeld hadden, waarbij u als bezoeker zich kunt wanen in een openluchtmuseum met cultuur, educatie en plezier als leidraad. Schippers voelen zich welkom in Leiden en maken graag kennis met u als bezoeker.

De lemsteraak De Witte Walvis ligt speciaal hiervoor afgemeerd naast andere bijzondere schepen. Er zijn nog enkele plekken over om deze schitterende lemsteraak op zondag 29 juli te komen bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje. We nodigen u graag hiervoor uit, aanmelden kan via cindy.de.bruin@hcgturkije.nl. Voor meer informatie over Sail Leiden, klik dan hier.

Lees verder  arrow white


Sail Leiden
shadow
spacer
Handelsbevordering en Samenwerkingsverbanden


Enorme toename kersenexport van Turkije naar Rusland

De kersenexport van Turkije naar Rusland bereikte 12.900 ton op 17 juni jl., met een stijging van 117 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Uludağ Exporters' Association hebben de seizoensomstandigheden dit jaar en de vroege start van de kersenoogst met ongeveer 10 dagen een positieve uitwerking gehad op de export.

Dit jaar steeg de totale kersenexport van Turkije met 88 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toenemend van 24.072 ton tot 45.196 ton. De stijging zorgde ook voor een 67 procent hogere waarde van $ 63,6 miljoen naar $ 106,4 miljoen. Volgens de Mediterranean Exporters Association exporteerde Turkije bijna 60.000 ton kersen in 2017, goed voor bijna $ 159 miljoen. Turkije staat op de eerste plaats in de kersenproductie en de derde in export wereldwijd.

Turkse kersen hebben verschillende landen van de wereld bereikt dankzij Turkish Cargo. Het begon onlangs de kostbare lading te vervoeren naar de Noorse hoofdstad Oslo, iets minder dan zes uur. Normaal gesproken zou het zes dagen per vrachtwagen nodig hebben om Noorwegen te bereiken, wat de kwaliteit van het fruit ernstig zou beïnvloeden.
Met het succes van de operatie in Oslo zeiden kersentelers dat ze van plan waren om naar acht nieuwe landen te exporteren via de lucht, wat de totale export met bijna 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar zou kunnen bevorderen.

Bron: Daily Sabah Business

Lees verder  arrow white


kersen
shadow
spacer


'Een persoonlijke band opbouwen is belangrijk in Turkije'

In 2004 zette Eppo Woortman (51), voormalig medewerker bij het Navo-depot Ter Apel, zijn eigen bedrijf in Istanbul op, DEISKO. Dat levert hoogwaardige Amerikaanse “fresh preservation” technologie voor de producten uit bloemen-, groente- en fruitsector, alsmede isolatieboxen, containers en andere materialen voor het vervoer en controle van gekoelde en diepgevroren levensmiddelen en medicijnen.

Zijn ervaringen in Groningen met het opzetten van een onderneming voor bedrijfskleding in 1994 kwamen Woortman in Turkije goed van pas. “Wat je als startende ondernemer in Turkije moet hebben, is doorzettings- en uithoudingsvermogen, … een lange adem”, benadrukt Woortman. “Er is meer bureaucratie. En in de cultuur van het zakendoen gaat men anders met elkaar om. Heel belangrijk is een persoonlijke band opbouwen”.

Hij is nu 14 jaar bezig om zijn producten aan de man te brengen. Dat ging met vallen en opstaan, maar nu heeft hij een indrukwekkende lijst klanten. Hele grote namen die gebruik maken van zijn bedrijf om hun koude logistiek en het verlengen van de versheidstermijn van hun producten te optimaliseren.

Zijn afnemers zijn onder meer supermarkten Carrefour en Metro, hard discounters als A101, Bim en Şok, het bedrijf G2M (een grote distribiteur in de horeca), en de Turkse patisserieketen Divan Pastanesi. Voor Godiva bezorgt zijn bedrijf het verpakkingsmateriaal voor de verkoop via internet van de bonbons en andere chocoladeproducten. “Turkije heeft een enorm potentieel”, zegt Woortman. “Het is een hele grote markt, dus elke goede ondernemer moet hier geld kunnen verdienen”.

Bron: Marc Guillet, Turkije correspondent

Lees verder  arrow white


Foto Eppo Woortman
shadow
spacer
Studenten


Student Business Challenge 2018

In de vorige nieuwsbrief hadden we u al wat verteld over de ‘Student Business Challenge’, die plaats zal vinden van 20 tot 27 oktober in Istanbul. Inmiddels is dit unieke project in een vergevorderd stadium en hebben vele enthousiaste studenten zich aangemeld.

Dit gebeurde op allerlei manieren, variërend per mail of telefonisch tot spontaan een bezoek brengen aan ons kantoor in Leiden, wat zij zeer waardeerden. Hieruit is een zorgvuldige selectie gemaakt zodat we 18 Nederlandse studenten en 18 studenten van de Turkse ‘Ozyegin University’ hebben mogen verblijden om straks een week lang samen te werken aan innovatieve bedrijfsoplossingen voor Eureko Sigorta, die als voorwaarde meekrijgen dat ze direct toepasbaar moeten zijn.

Momenteel wordt er nog een jury samengesteld die de aangedragen oplossingen op 26 oktober moet gaan beoordelen. Zodra we meer nieuws hebben, laten we het u weten.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Business Challenge
Shadow
spacer
Kunst en cultuur


Vrijwilligersorganisaties in
het zonnetje


De Turkse regering heeft een zestal focussteden aan ons toegewezen sinds de oprichting van het HCG Turkije. Op voorspraak van de burgemeesters is een vast onderdeel van onze jaarlijkse haringparty het symbolisch overhandigen van een vaatje haring aan vrijwilligersorganisaties uit deze steden. Deze kunnen dan op een hen passend moment een eigen haringparty organiseren voor hun vrijwilligers.

Dit jaar zijn dat:
 • Sint Pieters en Bloklands Gasthuis uit Amersfoort
 • Met je Hart uit Utrecht
 • Stichting Urgente Noden (SUN) uit Leiden
 • Voedselbank uit Hoorn
 • Resto van Harte uit Alkmaar
 • Kopgroep Bibliotheken uit Den Helder

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white


Vrijwillegersorganisaties
Shadow
Spacer


Unieke tentoonstelling in Ankara

Koç University presenteert, in samenwerking met Rahmi M. Koç Museum Ankara, 'Weaving History: Mystery of a City', een tentoonstelling die loopt tot 16 september 2018.

Centraal in deze tentoonstelling ligt Ankara’s historische camlet (“sof”), geproduceerd van het mohair van de Ankara-geit en toont de belangrijke plaats die het inneemt in de geschiedenis van Ankara. Een centraal onderdeel van de tentoonstelling is “View of Ankara”, een 18e-eeuws schilderij van Ankara, in bruikleen van het Rijksmuseum in Nederland welke voor het eerst in Turkije te bewonderen is.

Wilt u meer informatie? Klik dan hier.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees verder  arrow white


Tentoonstelling in Ankara
Shadow
Spacer


Wist u dat...

- er ongeveer 1 miljoen buitenlanders in Turkije wonen? 150.000 van hen hebben appartementen en huizen gekocht. De totale waarde van het onroerend goed dat zij sinds 2013 hebben gekocht is $ 5 miljard. De meeste kopers zijn Europeanen, Iraniërs en Arabieren.

- de rechtstreekse kapitaalinstroom naar Turkije vanuit EU-landen in februari steeg met 40,8% in vergelijking met februari vorig jaar? De Top 3 bronnen van kapitaalinstroom in die maand: 1. Nederland; 2. Oostenrijk; 3. Duitsland.

- Turkije de laatste jaren een populaire bestemming is geworden voor gezondheidstoeristen voor operaties zoals haartransplantaties, hartchirurgie en plastische chirurgie? Met nieuwe belastingvrijstellingen en investeringssubsidies wil de overheid het gezondheidstoerisme stimuleren. Het doel is om jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers te realiseren èn specifiek één miljoen bezoekers voor het thermale toerisme.

- Turk Eximbank de belangrijkste geldschieter van Turkije is voor export en import? Sinds de oprichting in 1987 heeft de bank internationale krediet-, garantie- en kredietverzekeringsprogramma's geïmplementeerd.

- de Zuidoost-Turkse stad Gaziantep op nummer 9 in de Top 10 staat in de categorie Grote Europese Steden van de Toekomst 2018/19 voor de strategie van directe buitenlandse investeringen?

- de mediterraanse stad Antalya niet alleen een super vakantiebestemming is, maar ook bekend is als de ‘moestuin’ van Turkije? Ook Nederlandse bedrijven zijn hier betrokken bij de productie van vrijwel alle groenten.

- Neslişah Yilmaz, een Turkse modeontwerpster, uitgenodigd is voor de New York Fashion Week in september?
Dit is de eerste keer dat een Turkse modeontwerp(st)er in het hoofdprogramma van de show staat van één van de grootste mode-evenementen van het jaar.

- Turkije 3,7 miljard dollar zal investeren voor het ontwerpen en ontwikkelen van de eerste Turkse auto? “Ons doel is om het prototype van de Turkse auto in 2019 te onthullen en we willen de elektrische auto te koop aanbieden in 2021”, zei Faruk Ozlu, Minister van Wetenschap, Industrie en Technologie.

Bron: Marc Guillet, Turkije correspondent

Lees verder  Arrow


Wist u dat?
Shadow
Spacer
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden