Nieuwsbrief HCG Turkije - april 2018 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
april 2018
spacer
Voorwoord

Joost Peters

Geachte relatie,

In deze editie van onze nieuwsbrief nemen we u onder andere mee in een groot studentenproject dat we dit jaar gaan organiseren met zowel Nederlandse studenten als Turkse studenten. Op deze manier willen wij onze brugfunctie extra aandacht geven in deze turbulente tijden. Daarnaast vertellen we u ook meer over de reis die ik, samen met collega Roos Ouwehand, maakte naar Istanbul en Izmir.


Om succesvol te kunnen zijn in het te organiseren studentenproject, hebben we de hulp van verschillende instanties nodig. Zo spraken we onder andere met Eureko Sigorta, een Turkse verzekeringsmaatschappij, die nauw samenwerkt met de Garantibank en een toonaangevende universiteit in Istanbul. Samen met hen starten we ons nieuwe project ‘Student Business Challenge’. U leest er in deze nieuwsbrief meer over. Ook maakten we kennis met het zakelijke en onderwijsnetwerk in Izmir en verstevigden we ons bestaande netwerk in Istanbul.

In deze nieuwsbrief leest u ook over het komende maritieme zomerevenement in Leiden en nemen we u weer mee in een aantal wetenswaardigheden over Turkije.

Ik wens u veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s, inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white
Algemeen


Sail Leiden 27 juli t/m 29 juli

Op 27, 28 en 29 juli komt de historische vaart naar Leiden en in het voorprogramma op 25 en 26 juli naar Warmond. Deze vloot, het grootste varend erfgoed ter wereld, transformeert Leiden drie dagen lang tot een groot drijvend openluchtmuseum.

Speciaal voor dit evenement ligt onder andere de ‘Witte Walvis’ van 27 tot en met 29 juli in Leiden afgemeerd. De ‘Witte Walvis’ is een antieke Lemsteraak uit 1901. Wilt u deze schitterende Lemsteraak komen bewonderen onder het genot van een drankje, dan bent u van harte uitgenodigd; meldt u zich dan aan via roos.ouwehand@hcgturkije.nl. Wilt u meer weten over Sail Leiden, klik dan hier.

Lees verder  arrow white


Sail Leiden
shadow
spacer
Handelsbevordering en Samenwerkingsverbanden


Werkbezoek Istanbul & Izmir

Eind maart jl. hebben wij Istanbul en Izmir bezocht. Tijdens deze reis is in Istanbul onder andere gesproken met Bart van Bolhuis, de Nederlandse Consul-Generaal in Turkije. Verder spraken we met vertegenwoordigers van grote bedrijven, zoals Eureko Sigorta en Eurocross Assistance Istanbul. Maar ook met toonaangevende universiteiten als Ozyegin University en hoog aangeschreven ziekenhuizen als Cerrahpassa Tip Fakultes en Marmara University Hospital.

Hier is succesvol gesproken over de brugfunctie die het HCG Turkije kan vervullen als het gaat om het invullen van stageplaatsen, onderzoeksvragen of het lopen van coschappen door studenten uit Nederland, alsook het lopen van coschappen door Turkse studenten in Nederland.

In Izmir heeft Roos Ouwehand een kennismakingsbezoek gebracht aan Ege University Hospital, het NBSO (Netherlands Business Support Office) en Dokuz Eylül Hospital. Ook hier zijn de mogelijkhetden besproken van stageplaatsen en het lopen van coschappen. Dit jaar hebben we alweer verschillende aanmeldingen ontvangen van studenten die hun coschappen in Istanbul of Izmir willen lopen.

Heeft u ook interesse in het lopen van een stage of een coschap in Turkije of kent u iemand die hiervoor in aanmerking zou kunnen komen? Stuur dan een e-mail naar roos.ouwehand@hcgturkije.nl.

Foto: De beroemde klokkentoren van Izmir

Lees verder  arrow white


Handelsbevordering
shadow
spacer
Studenten


Student Business Challenge 2018

Om onze brugfunctie nog eens extra te accentueren, hebben we besloten een ‘Student Business Challenge’ te organiseren.

Dit unieke project heeft als doel 18 studenten van een Nederlandse en 18 studenten van een Turkse universiteit te verbinden om samen te werken, elkaar te leren kennen en van elkaar te leren. De uitdaging is dat studenten teams vormen (half Nederlands, half Turks), concurreren met de andere teams, die werken aan een opdracht voor een sponsorbedrijf (Eureko Sigorta). Elk team wordt vergezeld door een docent van één van de universiteiten. De teams werken een week lang samen aan innovatieve bedrijfsoplossingen en op basis van hun rapport en presentatie wordt er een winnaar gekozen door een nog samen te stellen jury.

De opdrachten liggen meestal op het gebied van internationale markttoegang, product/marketinginnovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en/of duurzame, creatieve bedrijfsoplossingen. De door de studenten aan te dragen oplossingen dienen zó concreet te zijn dat Eureko Sigorta er direct mee aan de slag kan, met andere woorden geen dikke rapporten die veelal in een la verdwijnen, maar heldere, concrete adviezen die direct toepasbaar zijn!

Deze ‘Student Business Challenge’ wordt van 20 tot 27 oktober gehouden in Istanbul. Op dit moment zijn we nog in de opstartfase. In de nieuwsbrief van juni vertellen wij u hier graag meer over.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  arrow white

Business Challenge
Shadow
spacer
Kunst en cultuur


Nieuwe expositie in het
HCG Turkije


Vanaf dinsdag 1 mei is in het HCG Turkije de expositie ‘Rotatietrilling’ te zien van de Turkse kunstenaar Emin Ozdemir. De expositie is geïnspireerd door zijn kennis van engineering.

Emin Ozdemir werd in 1953 in Burdur geboren. Hij studeerde Chemical Engineering aan de Gazi University van 1971-1976, waarna hij een masterdiploma behaalde aan de Uludağ University. In 2012 kreeg hij een opleiding in de schilderkunst en in 2015 had hij zijn eerste solotentoonstelling ‘Rotatietrilling’ bij Nişart Gallery in Istanbul.

Ozdemir werkt sinds 2012 in zijn eigen studio en richt zich op zijn praktijk. Door zijn kennis van engineering heeft hij een unieke abstracte techniek ontwikkeld; door de complexe structuur van de natuur te observeren, heeft hij ‘Rotatietrilling’ ontwikkeld. In deze techniek gebruikt hij concepten, zoals centrifugale krachten, zwaartekracht, trillingen, viscositeit, vloeibaarheid en andere fysieke verschijnselen en hun relaties met kleuren om het effect van het voltooide kunstwerk te manipuleren. Naast het toepassen van zijn techniek op canvas, plexi, aluminium met acryl-, olie-, glas- en metaalschilderingen, produceert hij ook werken op semi-transparant materiaal met RGB LED-verlichting. Verder produceert hij lichteffecten op lagen semi-transparante oppervlaktes en combineert deze met zijn unieke rotatietechniek om kinetische kunstwerken te produceren.

Meer informatie via: www.eminozdemir.net.

Adres HCG Turkije: Kort Rapenburg 1-3, Leiden

Bron: HCG Turkije en Emin Ozdemir

Lees verder  arrow white


Klokkentoren Ozdemir
Shadow
Spacer


Wist u dat?

- Er een nieuwe tulp is ontdekt in Turkije. Het is een soort van het geslacht Fritillaria, gevonden in de buurt van oude ruïnes buiten Fethiye in de provincie Muğla. De tulp is geregistreerd als “haslale” (fijne tulp) in het Turks. De nieuw ontdekte tulp is een mix van rood en paars. Met deze nieuwe tulp groeien er nu 44 soorten in Turkije, waaronder 21 inheemse soorten.

- Het aantal buitenlandse bedrijven in Turkije is gestegen tot 52.695 in januari 2018. Bedrijven uit EU-landen staan in de top: 1. Duitsland 7.115; 2. Groot-Brittannië 3.074; 3. Nederland 2.791.

- Turkije de zevende landbouwproducent van de wereld is. Het land is wereldleider in de productie van kersen, gedroogde vijgen, hazelnoten, rozijnen en gedroogde abrikozen.

- Istanbul voor het 37e jaar het filmfestival organiseerde. Meer dan 180 films werden van 6 tot 17 april op diverse locaties vertoond. Ook films van de Nederlandse filmmakers Jaap van Heusden, Saskia Boddeke, Isabella Eklöf en Urszula Antoniak waren onderdeel van het programma.

- Turkije in de top 10 staat van landen met de hoogste goudreserves ter wereld. De goudvoorraad van de Turkse centrale bank was eind vorig jaar 564,65 ton met een waarde van $24,32 miljard.

- De export van auto’s, een van de drijvende krachten van de Turkse economie, een nieuw record in maart heeft gevestigd en daarmee voor de eerste keer in de geschiedenis van Turkije een waarde van $3 miljard overschreed.

- De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) een grote investeerder is in Turkije. Sinds 2009 heeft de bank voor een bedrag van $12 miljard geïnvesteerd in Turkije. Alleen al in 2017 investeerde de bank bijna $2 miljard in 51 projecten in Turkije.

Bron: Marc Guillet

Lees verder  Arrow


Turkse Tulp
Shadow
Spacer
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden