Nieuwsbrief HCG Turkije - februari 2018 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
februari 2018
spacer
Voorwoord

Joost Peters
Geachte relatie,

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar ligt voor u! We hopen dat u allemaal een goede en vooral een gezonde start van 2018 hebt gemaakt.
Wij bruisen in ieder geval van de energie om ook dit jaar weer o.a. samen met u mooie activiteiten te organiseren.


Niet alleen op cultureel gebied maar ook willen wij dit jaar onze studenten weer helpen aan een mooie stageplaats in Turkije. En verder ondersteunen we natuurlijk ook weer ondernemers die graag zaken met of in Turkije willen doen. Want dat is en blijft, ook dit jaar, uiteraard ons doel!

In deze nieuwbrief leest u onder andere het verhaal van twee studenten te weten Tuba en Gizem, die zes weken coschappen hebben gelopen in het Acibadem Ziekenhuis in Istanbul. Op 18 januari organiseerden wij onze eerste nieuwjaarsreceptie waar u in deze nieuwsbrief meer over kunt lezen.

Verder leest u een enthousiast verhaal over ondernemer Erik Klomp, die hard aan de weg timmert in Istanbul en nemen we u mee in een aantal leuke feiten over Turkije. Ik wens u veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije

P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG van Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en Culturele uitwisselingsprogramma’s.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  
Algemeen


Nieuwjaarsreceptie

Ondanks code rood vanwege de zware storm die ons land teisterde ontvingen wij op donderdag 18 januari toch veel gasten tijdens onze allereerste nieuwjaarsreceptie.

Na een kort welkom van Joost Peters, nam burgemeester Henri Lenferink van de gemeente Leiden de gasten virtueel mee door de stad Leiden met haar vele Turkse achtergronden. Met een mooie toost op het nieuwe jaar werd het officiële gedeelte afgesloten.

Terwijl vervolgens onze gasten zich onder elkaar mengden en onder genot van een glas champagne oude herinneringen met elkaar ophaalden en nieuwe contacten aangingen, probeerde de gitarist boven het geroezemoes uit zijn complete repertoire te spelen. Verrassend en bijzonder lekker waren de hapjes en het eten die door de cateraar werden gepresenteerd. Vooral het typisch Nederlandse draadjesvlees met rode kool en de Turkse mercimek guvecli bulgur vielen erg in de smaak bij onze gasten.

Mede door de vele gasten die aanwezig waren, kunnen we terugkijken op een gezellige en geslaagde nieuwjaarsreceptie. Wil je ook graag kijken naar een aantal sfeerfoto’s klik dan hier. Heeft u geen uitnodiging ontvangen voor de nieuwjaarsreceptie en zou u het wel leuk vinden om een keer aanwezig te zijn bij één van onze events stuur dan een mail naar roos.ouwehand@hcgturkije.nl.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  


Nieuwjaarsreceptie HCG
Handelsbevordering


‘Istanbul als hub naar omliggende regio’

Over speciale kwaliteitsdeuren maken hoef je de Nederlandse ondernemer Erik Klomp niets te vertellen. Zijn bedrijf Novodoor, dat hij samen met een Turkse partner in 2004 opzette, is gespecialiseerd in het leveren en installeren van allerlei bijzondere deuren, zoals stalen vuurbestendige deuren, met bijbehorend hang- en sluitwerk.
Alle deuren voldoen aan de strengste internationale kwaliteitsnormen.


Klomp, in zijn vrije tijd gepassioneerd motorrijder, was in januari de enige Nederlandse motorrijder die deelnam aan de 12 dagen durende en 5.500 km lange woestijnrally Africa Race naar Dakar.

Zijn in Istanbul gevestigde bedrijf richt zich vooral op de grotere projecten: ziekenhuizen, bankgebouwen, hotels, shoppingcenters, luchthavens, bijzondere kantoren en industriecomplexen.

“We doen zaken met negen van de tien grootste bouwondernemingen in Turkije”, zegt Klomp enthousiast. “Turkije gebruiken we ook als een hub om onze producten te exporteren naar landen als Rusland, Kosovo, Azerbeidzjan, Kazachstan, Dubai, Qatar, Oman en Nigeria.”

Zijn advies aan Nederlandse ondernemers die de Turkse markt willen betreden? “Zoek altijd een Turkse partner en ga voor kwaliteit”.


Lees verder  


Handelsbevordering
Studenten


Stageverslag Tuba en Gizem

Tuba en Gizem, zijn vierdejaars geneeskundestudenten. Zij studeren aan de Leidse Universiteit. Zij lopen stage bij het Acibadem Ziekenhuis in Istanbul. Lees hier hun stageverslag.

Hierbij een update na ruim vijf weken te hebben doorgebracht in het adembenemende Istanbul. De eerste twee weken waren we in het Atakent Hospital te Halkalı, een van de 19 filialen van de Acıbadem ziekenhuizen verbonden aan de Mehmet Ali Aydınlar University. Op de afdeling dermatologie hebben wij op de polikliniek meegedraaid en meegedaan met kleine verrichtingen, zoals biopteren bıj verdenking BCC/SCC, maar ook cosmetische dermatologie, van icepick scars laseren tot aan cryotherapie en botox. .

Consultaties, voornamelijk op de Intensive Care, werden ook meebeoordeeld door de coassistenten. Zo zijn wij de gelukkige die een Steven-Johnsons Syndrome (DD: grade 3 GVHD) hebben kunnen zien. Naast de vaak voorkomende ziektebeelden zoals onychomycosis en acne vulgaris, hebben wij als enige internationale studenten kunnen deelnemen aan de maandelijkse regionale dermatologie-pathologie bespreking waarbij de meest indrukwekkende casuïstiek is gepresenteerd.

Vervolgens zijn wij overgestapt van het Europese naar het Aziatische gedeelte van Istanbul. Hier hebben wij twee weken gewerkt op de afdeling KNO in de ziekenhuizen Kozyatağı en Altunizade. Poliklinische patiënten hebben wij afgewisseld met operaties, waarbij wij mochten assisteren en kleine verrichtingen hebben mogen doen, zoals bijv. endoscopie bij een IC patient en verwijderen van het adenoid op OK, uiteraard onder toezicht.

Momenteel zitten wij in onze laatste twee weken op de afdeling Oogheelkunde in Kadıköy. Hier bestaan onze taken voornamelijk uit het meedraaien op de polikliniek en OK. Taken die wij hierbij verrichten zijn o.a. refractie metingen doen, oogdrukken meten, visusbeoordeling en biomicroscopie. Tevens mochten wij meedoen met een preventief programma voor kleuters om vroegtijdig te herkennen dat zij onvoldoende zien en dit tijdig weten aan te geven. Tot slot hebben wij een aantal dagen op de campus van het Acıbadem University doorgebracht, waarbij wij hebben gebruikgemaakt van de diverse faciliteiten van de universiteit, waarbij kan worden gedacht aan visual reality labs en simulatie poppen.

Al met al, zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen hier. Wij hebben er in ieder geval veel van geleerd!

Lees verder  

Stageverslag Tuba en Gizem
Kunst en cultuur


Culturele activiteit in onze focussteden

De Turkse regering heeft ons 9 jaar geleden zes focussteden toegewezen als ons primaire aandachtsgebied. Elke burgemeester van deze steden heeft van ons het aanbod gekregen om in zijn of haar stad een culturele activiteit door ons te laten organiseren.

Dit kan een expositie van schilderijen of foto’s zijn waarbij in het laatste geval deze aangevuld zou kunnen worden met een masterclass ‘Fotografie’. De reacties van de burgermeesters zijn zeer positief. De eerste plannen worden al door ons uitgewerkt.

Lees verder  


Zes focussteden


Wist u dat?

  • Turkse mensen de grootste theedrinkers ter wereld zijn. Turkije exporteert thee naar 110 landen waaronder 38 Europese landen.
  • Tesla Motors Nederland bv binnen zes maanden een showroom en onderhoudscentrum opent in Istanbul.
  • Het aantal Nederlandse toeristen naar Turkije dit jaar, naar verwachting van de reisorganisaties, met 20 procent zal stijgen.
  • Vanaf 7 februari dit jaar zonder Turkse rechter een Nederlands echtscheidingsvonnis kan worden ingeschreven. Dat kan betrokkenen veel advocaatkosten besparen.
  • Het Nederlandse strijkorkest Amsterdam Sinfonietta zal deelnemen aan het Istanbul Music Festival en op 5 juni zal optreden in de oude Aya Irini kerk vlakbij de Hagia Sophia.
  • Het monumentale Ottomaanse spoorwegstation Hadarpasha (1872), het eerste station aan de Aziatische oever van de Bosporus, volgend jaar weer opengaat voor het treinverkeer. Het was sinds 2013 gesloten voor onderhoud en renovatie.
  • Turkish Airlines in 1933 begon met vijf vliegtuigen en er nu ruim 330 heeft die passagiers en vracht vervoeren naar 301 bestemmingen.

HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden